Hlavní obsah

V Číně zemřelo 19 dětí na slintavku a kulhavku

Peking

Čínské ministerstvo zdravotnictví se začalo zabývat několika úmrtími z poslední doby. Devatenáct dětí zemřelo na nemoc typickou pro skot - slintavku a kulhavku. Ministr nařídil zdravotníkům na venkově, aby pátrali po nakaženém skotu a obyvatele varovali. Virové onemocnění může být přenosné na člověka, pokud přijde do kontaktu s výměšky z nozder zvířete.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza se u člověka projeví puchýři na rukou a nohou a v ústech.

Článek

Na konci března zjistili zdravotníci 41 000 nakažených lidí. Choroba letos v Číně řádí více než v uplynulých letech. Podle předchozích zveřejněných oficiálních údajů se v porovnání s týmž obdobím loňského roku nakazilo dvojnásobně více děti.

Podle státních médií virus loni nakazil 27 000 lidí a v prvních měsících roku 2008 jich připravil o život několik desítek. Nejhůře postiženou oblastí byla středočínská provincie An-chuej, která zaznamenala 26 úmrtí. Údaje o tom, kolik obětí si choroba vyžádala v celostátním měřítku, nejsou k dispozici.

Slintavka a kulhavka

Jedno z nejnakažlivějších onemocnění způsobuje Apthovisur ze skupiny RNA virů. Postihuje sudokopytníky - ovce, prasata a skot. Je přenosné i na člověka. Virus se vyskytuje ve slinách, mléce, moči na povrchu těl zvířat a může putovat stovky kilometrů vzduchem.

Projevuje se puchýři v tlamě a končetinách. Právě kvůli problémům s nimi spojeným získala nemoc název. Většina dospělých zvířat nákazu přežije. Nemoc se vyskytuje především v Jižní Americe a Asii, v Evropě spíše v západních zemích, často ve Velké Británii.

Slintavka a kulhavka je vysoce nakažlivé virové onemocnění sudokopytníků charakterizované horečkou, tvorbou typických puchýřů a aftů na sliznici tlam zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám