Hlavní obsah

Američané opět útočili v Pákistánu, Tálibové bojovali mezi sebou

– Islámábád

Napětí v kmenových oblastech na severozápadě Pákistánu si vyžádalo dalších patnáct mrtvých. Pumový útok v Jižním Vazíristánu měl ve čtvrtek nejméně jedenáct obětí. Další čtyři lidé zahynuli po útoku amerických letadel vyzbrojených raketami v Severním Vazíristánu.

Článek

Sebevražedný útok v restauraci ve městě Džandola v Jižním Vazíristánu si vyžádal nejméně jedenáct mrtvých. Dalších dvacet lidí bylo zraněno. Někteří jsou v kritickém stavu.

Podle policistů přítomných na místě útoku bylo v restauraci stojící u silnice v době výbuchu asi dvacet ozbrojenců stavících se proti vůdci pákistánské odnože Tálibánu Baitulláhu Mahsúdovi.

Americký nálet si vyžádal čtyři oběti

Čtyři oběti si vyžádal v noci na čtvrtek raketový útok u města Mir Alí v Severním Vazíristánu při hranicích s Afghánistánem. Další čtyři lidé byli zraněni, uvedl představitel místních bezpečnostních sil v oblasti. Podle něj rakety zasáhly dům člena Tálibánu Malíka Gulaba Chána, není ale jasné, zda ten je mezi mrtvými. Rakety zřejmě vypálily americké bezpilotní letouny operující v oblasti.

Americké bezpilotní letouny v oblasti útočily nejméně třicetkrát. Washington útoky odmítá komentovat, ale nepopírá je. Odůvodňuje je mimo jiné tím, že Islámábád proti bojovníkům al-Kajdy a Tálibánu ve svém pohraničí nepostupuje dostatečně rázně.

Pákistán proti útokům pravidelně protestuje a zdůrazňuje, že civilní oběti ženou místní obyvatele do náruče radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám