Hlavní obsah

USA zvažují přenést válku proti Tálibánu do Pákistánu

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy zvažuje rozšířit válku proti afghánskému povstaleckému hnutí Tálibán také na sousední Pákistán. Uvedl to ve středu deník The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z Obamova okolí.

Článek

Obamova vláda učinila z Afghánistánu jednu z priorit zahraniční politiky. Zatímco se pomalu stahují z Iráku, plánují USA do Afghánistánu poslat na 30 tisíc dalších vojáků. Tálibán však působí i v Pákistánu, zejména v kmenových oblastech při hranicích s Afghánistánem.

I tam na ně za opatrných protestů pákistánské vlády americké bezpilotní stroje od loňska opakovaně útočí, nyní však Washington zvažuje podnikat výpady ještě hlouběji do pákistánského území.

Přeshraniční výpady CIA s bezpilotními letadly Predator a Reaper byly dosud omezené, nyní se podle NYT plánují i v provincii Balúčistán, a to až u města Kvéta, které se stalo základnou povstalců.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Bojovníci hnutí Tálibán

FOTO: Stringer, Reuters

Americký velitel pro Blízký východ David Petraeus a přední představitel Bílého domu pro Afghánistán Douglas Lute prezidentovi rozšíření operací doporučili ve světle skutečnosti, že pákistánská vláda není schopná proti povstalcům účinně zasáhnout. Dalším argumentem je potřeba trvalého tlaku na Tálibán. 

Newyorské Timesy dodávají, že někteří Obamovi poradci vyzývají i k pozemní akci. Také k nim se údajně od loňského září na pákistánském území zvláštní americké jednotky občas uchylují, jen se o nich nemluví.

NYT upozorňuje, že případné Obamovo rozhodnutí dát plánu zelenou se nejenže nesetká s pochopením Islámábádu, nýbrž také uvnitř tábora jeho Demokratické strany, která chce skoncovat s obrazem USA jako válečníka. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám