Hlavní obsah

Rozdávání kondomů epidemii AIDS v Africe nevyřeší, říká papež

Novinky, Vladimír Michna, BBC

Podle papeže Benedikta XVI. rozdávání kondomů v Africe nevyřeší problémy s AIDS. Tato nemoc je tragédií, která ale nemůže být překonána distribucí kondomů, řekl papež při své první návštěvě v Africe během svého pontifikátu.

Článek

Vatikán naopak doporučuje sexuální abstinenci a věrnost. Podle papeže kondomy můžou spíše přinést nárůst problémů s AIDS. Řekl to při své cestě do Kamerunu, po které následuje návštěva Angoly, kde se očekává, že promluví k tisícům lidí pod širým nebem.

Pokřtění katolíci tvoří podle zdrojů Vatikánu 17 procent africké populace. Podle papeže řešení problému s HIV leží v „duševním a lidském probuzení“ a v "přátelství k těm, kteří trpí“.

Na své návštěvě v Africe má papež o AIDS pohovořit s mladými lidmi. Má jim vysvětlovat, proč katolická církev doporučuje právě sexuální abstinenci pro prevenci epidemie smrtelného viru.

Stejný vzkaz dal papež také africkým biskupům, kteří navštívili Vatikán v roce 2005. Upozornil je, že abstinence a věrnost, nikoli kondomy, mohou zabránit AIDS.

Papež zůstane v hlavním městě Kamerunu Yaoundé do pátku. Podle BBC se obyvatelé města na jeho příjezd pečlivě připravují. Uklízejí, zametají a čistí vše ve svém okolí. V Kamerunu se setká se všemi biskupy působícími v Africe a bude s nimi diskutovat roli církve na černém kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám