Hlavní obsah

V Pákistánu zabíjel americký nálet, rebelové zapálili auta NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar

Nejméně pět lidí přišlo v neděli o život při útoku amerických bezpilotních letounů v severozápadním Pákistánu. U Péšávaru zase v pondělí povstalci zapálili vozidla pro západní síly v Afghánistánu.

Článek

Americká letadla útočila nad kmenovým územím Severního Vazíristánu. Dvě rakety zasáhly dům nedaleko města Bannu. Podle agentury AP jsou mezi zabitými dva Arabové.

Nepilotované americké letouny od loňského roku provedly už na tři desítky útoků v této oblasti. Zabity byly při nich desítky militantních ozbrojenců. Od nástupu Baracka Obamy do Bílého domu se uskutečnilo šest útoků. Pákistán proti nim opatrně protestuje.

Další útok na konvoj do Afghánistánu

Ani útok na vozy západních sil pro Afghánistán se v Pákistánu neudál poprvé. Jen v posledních dvou dnech byly zaznamenány dva takové útoky. V neděli rebelové u Péšávaru spálili dvacet nákladních aut.

Při pondělním útoku ozbrojenci vnikli do zásobovacího skladu na předměstí Péšávaru, přemohli stráže a zapálili automobily. "Zaútočilo na nás asi 50 ozbrojenců. Nejdřív nás odzbrojili a pak začali zapalovat buldozery a (obrněná vozidla) Humvee," řekl jeden ze strážců skladu. "Asi po hodině dorazila policie a vypukla přestřelka, která trvala další hodinu," dodal. Zničeno bylo 16 buldozerů a vozů Humvee. Pakistánská tranzitní cesta je hlavní trasou pro dodávky koaličním silám v sousední zemi.

Protestní pochod na Islámábád odvolán

Na pozadí povstaleckých útoků a ekonomických potíží vláda v pondělí odvrátila hrozbu pouličních nepokojů. Souhlasila totiž s opětovným dosazením Iftikhara Čaudhrího do funkce předsedy nejvyššího soudu. Toho z úřadu sesadil bývalý prezident Parvíz Mušaraf. Jeho nástupce Asíf Alí Zardárí to sice slíbil při nástupu do úřadu napravit, nakonec s tím ale váhal.

Opozice kvůli tomu na pondělí plánovala masivní pochod na Islámábád. Situaci v neděli navíc vyostřil expremiér Naváz Šaríf, který vyzval lidi, aby vyšli do ulic, vládu označil za nelegální a Pákistán za policejní stát. Po pondělním smířlivém gestu vlády plánovanou demonstraci odvolal. Čaudhrí se funkce ujme v sobotu.

:. Iftikhar Čaudhrí. FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám