Hlavní obsah

Šéf Tálibánu kývl na jednání o míru, radikálové dál útočí a hrozí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Šéf afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Umar souhlasil se zahájením mírových jednání prostřednictvím Saúdské Arábie. Informoval o tom britský nedělník The Sunday Times s odkazem na přední představitele Tálibánu. V neděli zabila nálož v Afghánistánu čtyři vojáky. K útoku se přihlásil Tálibán. Jeden z jeho velitelů v neděli zveřejnil hrozbu, že vzbouřenci podle nové ústavy budou popravovat humanitární pracovníky jako špióny.

Foto: Mohammad Shoiab, Reuters

Bývalí bojovníci Tálibánu ukazují své zbraně.

Článek

„Mulla Umar dal jednáním zelenou,“ řekl Timesům Abdulláh Anás, jeden z Umarových prostředníků a bývalý přítel Usámy bin Ládina, který teď žije v Londýně. Jeho slova potvrdil zdroj z afghánské vlády: „Je to velice citlivá záležitost, ale jsme v kontaktu s Umarovými zastupiteli i předními veliteli.“

Signál z velitelského stanu Tálibánu následuje poté, co dal minulý týden americký prezident Barack Obama najevo ochotu jednat s umírněnými představiteli hnutí. [celá zpráva] „Byl učiněn velký krok vpřed. Poprvé se na obou stranách mluví o míru,“ podotkl Anás.

„Jednal jsem s Tálibánem v minulých pěti dnech a mohu vám říct, že Obamova slova dala vzniknout velkému optimismu,“ řekl Kvajum Karzáí, bratr afghánského prezidenta, který za něj vede rozhovory.

Navrch nemá žádná strana

„Není jiné cesty, než prostřednictvím dialogu. Obě strany vědí, že další boje nikam nevedou.Tálibán je v silné pozici, což ale neznamená, že kontroluje celou zemi. Je si dobře vědom, že je v jiné situaci než v roce 1996, kdy jeho převzetí moci Afghánci vítali v očekávání nastolení míru,“ dodal Anás.

Spojené státy letos plánují posílení svých jednotek v Afghánistánu o nejméně tři desítky tisíc vojáků. Armádní představitelé však varují, že to nestačí. Bezpečnostní situace v zemi podle nich dál upadá a spojenci nevyhrávají, což zopakoval i Obama.

Nezávislá Mezinárodní krizová skupina ale varovala před nebezpečím jednání. Podle ní dohody padly po několika měsících, během nichž radikálové posílili.

Tálibán hrozí vraždami humanitárních pracovníků

Vysoký velitel Tálibánu Mohammedn Ibrahim Hanafí v telefonickém rozhovoru pro CNN v pátek v noci pohrozil, že podle nové ústavy budou unesení zahraniční humanitární pracovníci popravováni jako špioni.

"Jestliže je dopadneme, je to způsob, jakým s nimi budeme zacházet podle naší nové ústavy," uvedl a dodal: "Afghánští bratři nespolupracují s nevládními organizacemi." Dále uvedl, že si Tálibán nepřeje, aby dívky chodily do škol. "Náš zákon je pořád ten starý zákon, který platil v Afghánistánu. Mulla Mohammad Umar byl a je náš vůdce a my budeme dodržovat stejný zákon jako dříve." 

Další útoky v Afghánistánu

Nastražená nálož zabila v neděli čtyři vojáky na východě Afghánistánu v provincii Nangarhar. Národnost příslušníků sil ISAF nebyla zveřejněna,. v oblasti ale působí Američané. K útoku se přihlásil Tálibán.   

V Kábulu při útoku sebevraha v automobilu s náložemi zemřeli dva lidé a čtrnáct se zranilo. V Kandaháru zabila exploze bomby jednoho civilistu a šest dalších zranila.

Anketa

Jste pro jednání o míru s Tálibánem a jeho případný vstup do afghánské vlády?
Ano
29,5 %
Ne
63,1 %
Nevím
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8023 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám