Hlavní obsah

Pobřeží Austrálie pokryly tuny ropy z uvízlého tankeru

Novinky, CNN, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australské pobřeží u Brisbane na severovýchodě země v pátek zaplavily tuny ropy, která se vylila z tankeru Pacific Adventure. Ten ve středu uvízl u břehů. Úřady v oblastech, kde se ropa vylila, vyhlásily stav katastrofy. Týká se 60 kilometrů pláží.

Článek

Loď uvízla během cyklónu Hamish. Z nákladu se uvolnilo 30 kontejnerů obsahujících dusičnan amonný, které udělaly díru do trupu lodi. Kromě toho na lodi bylo celkem asi 100 tun ropy. Zhruba 30 tun se vylilo do moře.

Muž čistí pláž od nánosů oleje.

FOTO: ČTK/AP

Australské úřady ale tvrdí, že chemikálií je mnohem, více. "Zdá se, že olejová skvrna je větší, než o jaké jsme byli majitelem lodi informováni," sdělila premiérka státu Queensland Anna Blightová. Po firmě Swire Shipping, která loď vlastní, bude požadovat odškodnění.

Ropou je zasažen ostrov Moreton, ostrov Bribie a jižní část tzv. Slunečného pobřeží. Na postižená místa ihned vyrazili záchranáři, sbírají ptáky, které ropa pokryla. Uvíznutí v ropě pro ně může být smrtelné.

Moře vyplavuje olej na Coolum Beach

FOTO: ČTK/AP

Kromě toho pátrají po kontejnerech s chemikálií, která se používá jako složka výbušnin. Pokud by se dusičnan amonný uvolnil do moře, způsobil by růst řas, které by mohly udusit mořský život.

Záchranář čistí pelikána špinavého od pohonných hmot.

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám