Hlavní obsah

Tibet je stabilní a důvěra je nad zlato, tvrdí čínský premiér

Novinky, BBC,
Peking

Čínský premiér Wen Ťia-pao po konci devítidenního zasedání třítisícového Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ) v pátek sdělil, že situace v Tibetu ke "poklidná a stabilní". Zaměřil se také na krizi. Podle něj se světová ekonomika v příštím roce zotaví. Důvěra je podle něj důležitější než peníze.

Foto: Jason Lee , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Skutečnost, že situace v Tibetu je klidná a stabilní podle Wena znamená, že čínská politika v oblasti korektní. Zdůraznil, že Tibet prožívá ekonomický vzestup.

"V Tibetu je mír a klid a pokračující rozvoj Tibetu ukazuje, že použitá politika je správná,“ řekl čínský premiér.

Wen sdělil, že Čína je ochotna jednat s představiteli dalajlámy, ovšem pouze v případě, že se vzdá "separatistického postoje“

Ekonomika se zotaví v příštím roce

Čínský premiér se ale hlavně věnoval ekonomickým problémům. Vyjádřil zejména obavy ze situace v USA. "Samozřejmě, že se obáváme o bezpečnost našich aktiv. Mám-li být upřímný, trochu se obáván,“ řekl Wen.

Před dvěma dny bylo zveřejněno, že se čínsky export v únoru meziročně propadl o čtvrtinu na 64,9 miliardy dolarů. O čtvrtinu se propadl i import.

Důvěra je důležitější než zlato a peníze
Čínský premiér Wen Ťia-pao

Wen zmínil chystané stimulační programy, centrální vláda dá 172 miliard dolarů na inovaci technologií, ochranu životního prostředí a infrastrukturu a na sociální programy.

Wen však zdůraznil: "Důvěra je důležitější než zlato a peníze. Zaprvé a především potřebuje hodně silnou důvěru. Jen když máme důvěru, můžeme mít odvahu a sílu. A jen když máme odvahu a sílu, můžeme překonat obtíže.“

Podle Wena prožije letos ekonomika obtížný rok. Jak ale řekl čínský premiér: "Očekávám, že příští rok bude jak pro Čínu, tak pro svět lepší.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám