Hlavní obsah

Do hlavního města Madagaskaru vjely tanky

– Antananarivo

Vzbouření vojáci, kteří se staví proti současnému prezidentovi, v pátek rozmístili v hlavním madagaskarském městě Antananarivu tanky. Pohrozili, že je použijí v boji. Oznámila to agentura Reuters. Při protivládních protestech, jež jsou součástí boje o moc, zemřelo v zemi od ledna už 135 lidí.

Foto: Rasoanaivo Clarel Faniry , Reuters

Madagaskarští vojáci v ulicích hlavního města

Článek

"Během noci jsme rozmístili tanky, ale nejsou v ulicích, nýbrž na tajných místech," řekl mluvčí rebelů. Podle jeho slov jde o preventivní taktiku. "Jejich úkolem je zadržet žoldáky, kteří by sem přišli," dodal podle agentury Reuters plukovník Noel Rakotonandrasa. Panují obavy, že prezident použije k potlačení rebelů najaté vojáky.

Madagaskarský prezident Marc Ravalomananan v pátek v reakci vyzval k potlačení vzbouřeneckých skupin.

Generál Pily Gilbain současně oznámil, že jeho muži podporují novou hlavu armády Andreho Andriarijaona, který nahradil velitele dosazeného prezidentem.

Madagaskar sužuje od začátku roku mocenský boj mezi opozičním vůdcem, 34letým bývalým discjockeyem Andrym Rajoelinou a prezidentem Ravalomananou. Některé jednotky madagaskarské armády se vzbouřily a prezident ve čtvrtek vyzval bezpečnostní síly, aby splnily svou povinnost a chránily civilní obyvatelstvo.

Rajoelina se pokouší sestavit paralelní vládu. Momentálně se skrývá, protože se minulý týdne pokusili bezpečnostní služby zadržet.

Armáda ve středu varovala, že pokud se krize nevyřeší, zasáhne. Prezident ji ve čtvrtek vyzval ke zdrženlivosti.

Krize na Madagaskaru

Plánované jednání mezi znesvářenými stranami pod patronací OSN bylo odloženo. Spojené státy vyzvaly část svých diplomatů a občanů, aby zvážili, zda by kvůli výbušné situaci neměli zemi opustit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám