Hlavní obsah

USA v Afghánistánu pozastavily většinu přepadových misí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Velitel amerických jednotek pro zvláštní operace minulý měsíc nařídil pozastavení většiny tajných úderných misí v Afghánistánu. Napsal to list International Herald Tribune (IHT). Důvodem zastavení akcí byla údajně obava z napětí, které by zejména v příhraničních oblastech mohly vyvolat další civilní oběti při útocích na povstalce.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Opatření podle IHT trvalo asi dva týdny a bylo zavedeno po sérii nočních útoků zvláštních jednotek, které v posledních měsících zabily také množství místních žen a dětí. Nařízení se týkala všech přepadových misí kromě těch, která byla vedena proti velitelům hnutí Tálibán či sítě al-Kajda.

IHT uvedl, že speciální komanda v Afghánistánu vykonají týdně desítky operací, o nichž se veřejně neinformuje. Zpráva OSN z minulého měsíce spojuje také nárůst tajných misí se zvýšeným počtem úmrtí mezi afghánskými civilisty v roce 2008. V porovnání s předchozím rokem počet obětí vzrostl o téměř 40 procent. Hlavní příčinou ale jsou sebevražedné a další útoky povstalců.

Armáda prý využila období klidu zbraní k zavedení nových pravidel při úderech, která mají počet civilních obětí snížit. Mise byly zastaveny v polovině února a tento měsíc dostaly znovu zelenou. Není známo, zda teď Američané útočí méně často.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama nevyloučil dialog s částí Talibanu

Americký prezident Barack Obama naznačil možnost rozhovorů s umírněnými představiteli radikálního hnutí Taliban. Stalo se tak v rozhovoru pro list The New York...

Výběr článků

Načítám