Hlavní obsah

Čínská plavidla ohrožovala americkou loď, stěžují si USA

WASHINGTON
Aktualizováno

Čínská plavidla ohrožovala z nebezpečné blízkosti neozbrojenou loď amerického vojenského námořnictva. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo obrany. Podle agentury AP vláda prezidenta Baracka Obamy protestuje u čínského kabinetu. Oficiální protest má být v pondělí předán čínskému vojenskému atašé na schůzce v Pentagonu.

Článek

Pentagon uvedl, že čínské lodě pluly a manévrovaly nebezpečně blízko a zdálo se, že se snaží americkou posádku zastrašit.

Do incidentu se zapojilo několik čínských plavidel, která obklopila americkou loď USNS Impeccable, nevyzbrojené plavidlo s civilní posádkou obchodního námořnictva, které v neděli provádělo průzkum oceánu v mezinárodních vodách v Jihočínském moři, uvedl Pentagon.

"Čínské lodi obklopily USNS Impeccable, dvě z nich se přiblížily na šestnáct metrů. Jejich posádka mávala čínskými vlajkami a vyzývala Impeccable, aby opustila oblast," uvedli činitelé amerického ministerstva obrany. "Protože záměry lodí nebyly jasné, pokropila Impeccable jedno z plavidel z hasící hadice, aby se chránila," dodává prohlášení Pentagonu. "Čínská posádka se svlékla do spodního prádla a pokračovala v přibližovacím manévru až na vzdálenost osmi metrů."

Posádka Impeccable vysílačkou oznámila čínským lodím, že oblast opouští a požádala o bezpečnou cestu pro odplutí. Krátce poté se ale dvě čínské lodi zastavily přímo před americkým plavidlem a přiměly ho k nouzovému zastavení. Číňané navíc naházeli kusy dřeva do plavební trasy americké lodi, upřesnil Pentagon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám