Hlavní obsah

Írán otestoval novou raketu dlouhého doletu

– TEHERÁN • Aktualizováno

Novou raketu dlouhého doletu otestoval v neděli Írán. Bez dalších podrobností to oznámila televizní stanice Press TV vysílající v angličtině. Íránský fundamentalistický režim se netají nenávistí vůči Izraeli a západním zemím, zejména USA.

Článek

Agentura Reuters k tomu napsala, že se Írán často uchyluje k demonstraci síly a zkouškám zbraní, aby ukázal svou rozhodnost čelit jakýmkoli útokům nepřátel, a to včetně Izraele a Spojených států, které islámskou republiku obviňují ze snahy vyvinout jadernou bombu. Teherán všechna obvinění ale odmítá.

Íránci začátkem února vynesli na oběžnou dráhu s pomocí vlastní rakety svůj vůbec první satelit Omíd, což ve světě posílilo obavy z jejich zbrojní technologie. Íránští experti nyní údajně pracují na čtyřech dalších satelitech.

Odborníky ve světě zvláště znepokojuje kapacita nosiče, jehož technologie je použitelná i u balistických útočních raket. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN Íránu vývoj takových zbraní zakazují.

Nedělní zpráva o zkoušce rakety dlouhého doletu přichází zhruba týden poté, co vysoký íránský vojenský velitel podle agentury Reuters řekl, že íránské rakety by nyní mohly dosáhnout na izraelská jaderná zařízení.

Íránský jaderný program

Počátky íránského jaderného programu sahají do roku 1950, kdy byla země ještě monarchií v čele s šáhem. S rozvojem jaderného výzkumu tehdy Íránu pomáhaly Spojené státy. Po revoluci v roce 1979 Írán svůj výzkum přerušil. Po čase jej opět obnovil, nicméně již s daleko menší podporou Západu.

V roce 2003 MAAE obvinila Teherán, že neplní závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). V září odhalily inspekce, že Írán dlouhá léta tajně obohacoval uran. Následně Írán operace dvakrát dočasně zmrazil, ale později v nich pokračoval i navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN.

Administrativa bývalého prezidenta George Bushe plánovala vystavět v Česku a Polsku raketové a radarové zařízení, které by mělo sloužilo jako obrana proti možné hrozbě z Íránu. O stavbě radaru se stále jedná. Prezident Barack Obama zatím přímo nesdělil, zda radar a rakety ve střední Evropě podporuje či nikoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám