Hlavní obsah

Regulérní volby v Afghánistánu nemohou být v termínu, varuje OSN

Novinky, BBC, Alex Švamberk
KÁBUL

Vysoký představitel OSN Alain Le Roy v úterý varoval, že uspořádat afghánské volby v řádném termínu v dubnu je mimořádně obtížné, ne-li nemožné, kvůli technickým logistickým a bezpečnostním důvodům. Dubnový termín nařídil dosluhující prezident Hámid Karzáí.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Jak ale říká Le Roy: „Je víceméně nesmyslné uspořádat regulérní volby v dubnu. Současně ale chápeme, že mezi Afghánci musí existovat shoda na nejlepším ústavním řešení.“

V dubnu by bylo obtížné zajistit regulérní průběh hlasování hned z několika důvodů. Ty nejsou jen bezpečnostní, ale je to i otázka počasí, které komplikuje uspořádání hlasování i dopravu lístků ke sčítání.

Ústavní krize

Prezidentovi Karzáímu končí funkční období 21. května. Podle afghánské ústavy se mají volby konat třicet až šedesát dnů před vypršením pětiletého funkčního období. Karzáí je proto vypsal na 20. dubna.

Mezinárodní společenství, síly ISAF i Američané doporučovali, aby se volby odložily a konaly se 20. srpna. Důvodem je i to, že americké posily se v Afghánistánu rozmístí až v létě. 

Le Roy si uvědomuje komplikovanost situace: "Předpokládáme, že debata není ukončena, ale naše pozice je jasná., ale původně stanovené datum (20. srpna) je správné.“

Přesun termínu na duben je podle mnohých odpůrců neoblíbeného prezidenta trikem, jímž se udržet u moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám