Hlavní obsah

Japonské akcie se popadly na nejnižší hodnotu za 26 let

– TOKIO
Novinky, BBC,

Pondělní propad hlavního amerického indexu akcií Dow Jones pod 7000 bodů a rekordní ztráty americké pojišťovny AIG negativně zapůsobily na akciový trh v Japonsku. Hodnota indexu Nikkei se v úterý ráno propadla na 26leté minimum.

Foto: Issei Kato , Reuters

Japonka míjí tabuli s informacemi o vývoji cen akcií.

Článek

Nikkei po otevření tokijské ztratil 100 bodů a propadl se na 6994,9 bodu, což je nejméně od roku 1983. V průběhu obchodování však posílil a kolem poledne měl 7200 bodů.

Japonský analytik Jutaka Miura ze společnosti Shinko Sevurities uvedl, že se pád japonských akcií nedaří navzdory všem snahám zastavit.

V pondělí se americký Dow Jones propadl o 4,2 procent na 6763 body, což je nejnižší hodnota od dubna 1997. Špatně se dařilo i dalším americkým indexům, širší Standard & Poor 500 poklesl o 4,7 procenta a uzavřela na 7001 bod, během dne se však poprvé od roku 1996 propadl pod hranici 700 bodů.

Propadaly se i evropské trhy. Propad souvisí se zprávou, že pojišťovna AIG utrpěla v posledním kvartálu loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je nejvíce v historii všech amerických firem. Vláda ji poskytne pomoc ve výši 30 miliard dolarů, i když už dostala 150 miliard. Americká centrální banka Fed ji označila za „systematické riziko" pro světové obchodní trhy a injekce je nutná, protože pád pojišťovny by přinášel extrémně vysoká rizika pro celosvětový finanční trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám