Hlavní obsah

VIDEO: Teroristé napadli v Pákistánu kriketový tým, osm mrtvých

– LÁHAUR • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, Alex Švamberk

Autobus převážející srílanský národní kriketový tým se stal v úterý v pákistánském městě v Láhauru terčem útoku. Zabito bylo nejméně osm lidí, zraněno dalších patnáct. Mezi zraněnými je trenér i hráči.

Foto: Reuters

Videozáběr na útok na autobus s reprezentanty Srí Lanky

Článek

Útok byl spáchán v Láhauru, když autobus s reprezentanty projížděl kruhovým objezdem před vjezdem na stadión pro 60 000 diváků. "Slyšel jsem dva výbuchy před stadiónem a silnou palbu z kalašnikovů,“ řekl kameraman Hamiš Roberts, který měl natáčet zápas na stadiónu v centru města.

:. Zdravotníci nakládají jednoho ze zraněných do sanitkyfoto: Reuters/Mohsin Raza

"Byl to dobře naplánovaný útok,“ uvedl představitel policie Nadím Sajíd. Atentát byl podle něj podniknut koordinovaně ze tří stran. Útočníků bylo asi dvanáct. Dva vystřelili z granátometů, aby odpoutali pozornost, a další spustili palbu na autobus a doprovozdná vozidla ze samopalů.

Teroristé z místa činu uprchli. Při přestřelce s nimi byli zabiti policisté i civilisté.

:. Policisté prohlížejí doprovodné auto, které se stalo terčem útoku. foto: Reuters/Mohsin Raza

Sajíd dodal, že při útoku byli zraněni i hráči: "Když jsem hovořil s manažerem týmu, řekl, že je tu pár střelných ran a zranění střepinami.“ Mužstvo i se zraněnými bylo evakuováno vrtulníkem. Srílančané později odletěli domů.

:. Policisté a zdravotníci na místě útoku před stadiónem.foto: Reuters/Mohsin Raza

Nejméně dva hráči byli postřeleni, Thilan Samaraweera dostal zásah do kyčle a Tharanga Paranavitana do hrudi, jeho zranění je ale jen povrchové. Leží v nemocnici ve stabilizovaném stavu, upřesnila později CNN. Další tři hráči utrpěli lehčí zranění, pořezalo je rozbité sklo. Zraněn byl i kouč týmu.

:. Zbytek napadeného kriketového týmu evakuoval vrtulník. Zdroj:Reuters/Stream.cz

Útok se podobá akci v Bombaji, ozbrojenci unikli

Žádného z útočníků se však policistům nepodařilo zabít nebo zranit. Všichni unikli. Všechny výjezdy z města podle Sajída byly uzavřeny a probíhala rozsáhlá policejní akce s cílem dopadnout útočníky.

Guvernér pákistánské provincie Paňdžáb řekl, že akce neznámých útočníků se velmi podobá způsobu, jakým byla loni v listopadu provedena série teroristických útoků v indické Bombaji. "Chci říct, že jde o stejný způsob, o stejné teroristy, kteří zaútočili na Bombaj," řekl guvernér. "Jde o vycvičené kriminálníky, nejsou to obyčejní lidé," dodal.

Pákistán je zmítán násilím

V Pákistánu patří kriket k nejpopulárnějším sportům a hráči se nikdy nestali terčem útoků. Jde o první velký útok proti sportovnímu týmu soutěžícímu na mezinárodní úrovni od roku 1972, kdy palestinské komando na olympiádě v Mnichově postřílelo 11 izraelských sportovců.

:. Tělo jednoho ze zabitých policistůfoto: Reuters/Mohsin Raza

Láhaur patří k místům, kde bylo v posledních měsících spácháno několik atentátů ze strany islámských radikálů napojených na Tálibán, kteří mají své základny při afghánských hranicích.

:. Jeden z útočníků zachycený po odpálení granátufoto: Reuters

Kvůli špatné bezpečnostní situaci bylo v posledních letech zrušeno mnoho zájezdů zahraničních týmů do Pákistánu a některá mezistátní utkání se musela kvůli tomu konat na neutrální půdě. Úterní útok vážně ohrozí pákistánské spolupořadatelství mistrovství světa v kriketu v roce 2011.

"Myslím, že je to dobře promyšlený pokus podkopat vládu v době, kdy zemi zasáhla velká politická krize," řekl respektovaný láhaurský novinář Ahmed Rašíd. Podle něho se extremisté snaží vytvořit v zemi mocenské vakuum, za kterého by se jim případně mohlo podařit chopit se moci.

I Srí Lanka je zmítána násilím, vláda se tam snaží zakončit ofenzívu a zcela porazit tamilské separatisty, kteří už ovládají jen malé území na severu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám