Hlavní obsah

Boj s Tálibánem v Afghánistánu je marný, řekl kanadský premiér

Novinky, Tomáš Reiner
OTTAWA

Spojenecké síly USA a NATO bojují proti povstalcům z hnutí Tálibán v Afghánistánu marnou válku. V rozhovoru pro americkou stanici CNN to řekl kanadský premiér Stephen Harper.

Článek

„Nikdy povstalce neporazíme. V Afghánistánu podle toho, co jsem o jeho dějinách četl, vždycky byli nějací povstalci. V Afghánistánu musí být vláda schopná sama povstalce kontrolovat a svou kontrolu upevňovat,“ řekl Harper v rozhovoru, který poskytl už minulý týden po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. 

Harper dodal, že podporuje Obamovo zaměření na Afghánistán, další posily mu ale neposkytne, dokud nebude existovat jasný plán pro stažení se ze země. „Jestliže prezident Obama chce víc, měl bych tvrdé otázky ohledně strategie vedoucí k úspěchu a konečného odchodu,“ podotkl.

V Afghánistánu bojuje téměř 2800 kanadských vojáků. Parlament odhlasoval jejich stažení do roku 2011. Nová americká vláda učinila z Afghánistánu jednu ze svých priorit. Pentagon plánuje vyslání dalších 17 000 vojáků do země, celkový stav by pak měl být 55 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám