Hlavní obsah

Vraťte diamant Koh-i-Noor, vyzval Brity Gándhího pravnuk

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pravnuk někdejšího indického duchovního a politického vůdce Mahátmy Gándhího vyzval Velkou Británii, aby vrátila vzácný diamant Koh-i-Noor, který se stal součástí britských korunovačních klenotů. Napsal to britský deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Britská královská korun s diamantem Koh-i-Noor. Koruna je uložena v londýnském Toweru.

Článek

Tušar Gándhí (49), který vede nadaci nazvanou po svém slavném předkovi, pochválil indickou vládu, za to, že se zasazuje o zastavení aukce Gándhího majetku plánované na středu a čtvrtek v New Yorku. Mezi nabízenými předměty jsou i Gándhího brýle, náprsní hodinky či miska. Indická vláda by však podle něj měla dělat víc a žádat, aby jí Británie vrátila diamant Koh-i-Noor darovaný v polovině devatenáctého století královně Viktorii.

„Diamant Koh-i-Noor patří podle práva Indii. Kdyby klenoty z (královského hradu) Windsor patřily arabskému šejkovi, Británii by se to také nelíbilo. Chtěl bych Koh-i-Noor vidět zpět v Indii. Jeho navrácení by bylo odčiněním za koloniální minulost,“ řekl Gándhí.

Prodeji osobních předmětů Mahátmy Gándhího, který byl zavražděn krátce po vyhlášení indické nezávislosti v roce 1948, se jeho pravnuk snaží zabránit spolu se skupinou indických poslanců. Sbírka na koupi věcí vynesla zatím jen 350 000 rupií (zhruba 150 000 korun). Přesto se budou Indové snažit předměty odkoupit. Aukční dům Antiquorum však odhaduje, že by nakupující mohli nabídnout až 300 000 dolarů (asi 6,6 miliónu korun).

Indie v současnosti jedná o navrácení pěti soch z Britského muzea plus sochy Natarádže ( „nebeský tanečník“ Šiva) z Londýna, pěti astronomických předmětů z Egypta, sochy Tirthankara z Washingtonu a sochu Varaha, boha s lidským tělem a hlavou kance) ze Švýcarska.

Koh-i-noor

Svého času největší diamant na světě. Lesklý minerál o 105 karátech (21,6 gramů) pochází z indického státu Ándhrapradéš a patřil kdysi perským vládcům. Později ho uzmula Východoindická společnost a stal se součástí britských korunovačních klenotů, když se královna Viktorie v roce 1877 stala indickou vládkyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám