Hlavní obsah

Severní Korea po letech jedná s americkým velením sil OSN

SOUL

Po víkendové naléhavé žádosti KLDR se v pondělí uskutečnila schůzka mezi vysokými severokorejskými vojenskými představiteli a americkým Velením sil OSN (VS OSN) v Jižní Koreji. Je to první podobné jednání po více než šesti letech. Uskutečnilo se poté, co KLDR varovala, že Korejský poloostrov je na pokraji války.

Foto: Reuters

Severokorejští vojáci na hlídkových člunech

Článek

"Severní Korea o jednání požádala, aby projednala možnosti, jak zmírnit napětí," uvedlo Velení sil OSN bez dalších podrobností v tiskovém prohlášení. Schůzka se uskutečnila dva dny poté, co Pchjongjang vyzval Američany, aby ukončili provokace na hranici.

"Nejedná se o nic jiného než o bezohledné provokativní činy tlačící napjatou situaci na Korejském poloostrově blíže k propuknutí jaderné války," napsal v neděli v komentáři severokorejský oficiální deník k údajným americkým aktivitám.

Schůzka byla "pozitivní"

Velení sil OSN označilo schůzku za "pozitivní“ . "Tyto rozhovory mohou být užitečné pro nastolení důvěry a zabránění nedorozumění,“ uvedlo VS OSN v prohlášení

Schůzka se uskutečnila v demilitarizovaném pásmu v Pchanmundžonu, kde bylo v roce 1953 podepsáno příměří, které dosud nevystřídala mírová dohoda. Technicky jsou proto Severní a Jižní Korea stále ve válečném stavu.

Zatím není jasné, co přesně KLDR pobouřilo. Podle jihokorejských sdělovacích prostředků sever patrně protestoval proti společnému americko-jihokorejskému vojenskému cvičení, které se má začít příští týden. Koná se každoročně.

Severní Korea byla v posledních dnech kritizována kvůli tomu, že chce v blízké době otestovat balistickou raketu Tepodong 2, která by mohla zasáhnout i Aljašku a Guam a mohla by nést i jadernou hlavici.  Rezoluce rady bezpečnosti OSN zakázala KLDR další vývoj balistických raket. Pchjongjang se ale hájí, že raketa má sloužit k vynášení vlastních satelitů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám