Hlavní obsah

VIDEO: Austrálie se bojí dalších požárů, uzavřela školy

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Na jihovýchodě Austrálie bylo v pátek uzavřeno přes dvě stě škol poté, co vláda varovala před narůstajícím nebezpečím dalších požárů. Mnoho rodin se ze stejného důvodu rozhodlo opustit své domovy a odjelo z ohrožené oblasti. Požáry si od 7. února vyžádaly v Austrálii 210 obětí.

Článek

Varování vlády přišlo poté, co meteorologové uvedli, že teploty opět překročí 40 stupňů Celsia. Navíc zesílí vítr, který může přispívat k šíření požárů zejména v době, kdy je velmi nízká vzdušná vlhkost.

S požáry ve státu Victoria dosud bojuje na 3000 hasičů a na většině území tohoto australského státu je vyhlášeno nejvyšší nebezpečí požáru porostu.

Dobrovolný hasič David Spooner, který v pekle plamenů 7. února přišel o ženu a syna, všechny vyzval, aby co nejrychleji opustili ohrožené oblasti. „Na základě naší zkušenosti bych zvážil okamžitý odchod, zejména pokud žijete v oblasti, odkud vede jen jediná cesta," uvedl v místním rozhlase.

"V běžném roce požárů buše můžete mít šanci, ale za těchto podmínek, kdy je veškeré listí suché, bych šel pryč,“ dodal.

Mnoho lidí uhořelo ve svých autech, když se na poslední chvíli snažili odjet, upozornil představitel hasičů a záchranářů státu Victoria Bruce Esplin. Podle něj se lidé musí k odchodu odhodlat včas - mnozí však do poslední chvíle bojovali s postupujícím ohněm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám