Hlavní obsah

Vědci našli univerzální zbraň na boj s chřipkovými viry

Chřipka je onemocnění, které každoročně přerůstá v epidemii kvůli tomu, že viry rychle mutují a předem připravené léky nebo vakcíny nejsou účinné. Vědci však nyní doufají, že našli univerzální zbraň, která oslabí jakýkoli chřipkový vir.

Foto: Profimedia.cz

Látky schopné neutralizovat chřipkové viry vědci našli pomocí testování desítek miliard biologických činitelů.

Článek

Profesor Wayne Marasco, který vedl výzkum v britském Národním ústavu zdraví, je podle listu Independet optimistický a věří, že klinické testy na lidech dopadnou stejně dobře, jako laboratorní zkoušky. Někteří jeho kolegové výzkum přivítali, ale zároveň upozornili, že široké nasazení léčby nebude zatím možné, protože jedna kůra by zatím stála v přepočtu několik set tisíc korun.

Tři látky schopné neutralizovat chřipkové viry vědci našli pomocí testování desítek miliard biologických činitelů. V laboratoři objevené monoklonální protilátky ničily různé varianty chřipkových virů včetně viru H5N1, známého spíše virus ptačí chřipky, který od ptáků nakažené lidi ve většině případů zahubil.

Objevené látky doplní protichřipkový arzenál

Dosavadní nejčastěji nasazované léky jako Tamiflu a Relenza nevykazují stoprocentní účinnost. Dosud tak každoročně hrozí opakování globální pandemie chřipky, která se naposledy objevila v roce 1968.

Proti chřipce jsou sice účinné i vakcíny, nicméně, ty se však dají připravit až po identifikaci aktuální mutace viru. Výroba účinné vakcíny může tak trvat i šest měsíců. A tak přestože je systém monitorování chřipky poměrně propracovaný, zahubí toto onemocnění ročně na celém světě asi 250 000 lidí.

Monoklonální protilátky by mohly pomoci lidem s oslabenou imunitou a současně by chránily i zdravotnický personál před onemocněním během probíhající epidemie, případně i příbuzné nemocných lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám