Hlavní obsah

V Číně se pokusili upálit tři muži, jeden zřejmě zemřel

PEKING

Tří Číňané se ve středu v Pekingu pokusili upálit v automobilu na rušné křižovatce v centru města nedaleko náměstí Tchien-an-men. Uvedla to agentura Nová Čína s tím, že trojice přijela předat osobní stížnost. Dva lidé byli hospitalizování a jejich život není ohrožen. Třetí je zřejmě po smrti.

Foto: Alfred Cheng Jin , Reuters

Čínští policisté hlídkují na místě, kde se pokusili upálit tři muži.

Článek

Trojice se zapálila ve dvě hodiny odpoledne místního času na třídě Čchang-an. Podle svědků explodovala nálož pod autem, když se policie pokoušela otevřít jeho dveře, protože na vozu byly nalepeny tři čínské vlajk.

Oheň, který se rychle rozhořel, se ale záhy podařilo uhasit. Dva lidé skončili v nemocnici. Tělo třetího podle svědkyně nechali ležet na chodníku. Policie pak ohořelé auto zakryla bílou plachtou.

Úřady neuvedly, k jakému etniku muži patřili, zda to byli Ujgurové nebo Tibeťané. Možnost předložit osobní stížnost přímo v hlavním městě země Čína zdědila z dob císařství. Lidé mají možnost se obrátit přímo na centrální úřady, pokud jsou přesvědčeni, že se stali oběťmi nespravedlivého zacházení provinčních úřadů.

Čínané se pokusili upálit v den výročí, kdy se upálil Jan Zajíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám