Hlavní obsah

V Zimbabwe byly obsazeny další farmy bělochů

Novinky, rei
HARARE

Zimbabwe zasáhla další vlna obsazování pozemků bílých farmářů. V pondělí o tom informoval server BBC s odkazem na prezidenta jejich odborů Trevora Gifforda. Podle něj byly za posledních čtrnáct dní zabrány desítky farem.

Článek

„Zimbabwe čelí vážnému nedostatku potravin a je uprostřed zemědělské sezóny, takže to katastrofu ještě prohloubí,“ uvedl Gifford s tím, že od začátku vládnutí koalice národní jednoty bylo zabráno 77 farem. Na jejich obsazení se prý podíleli nejen policisté a vojáci, ale i poslanci a zástupci zimbabwské rezervní banky.

Množství farmářů, kteří se stali terčem útoku, nedávno u soudu uspělo proti vládní pozemkové reformě. Jihoafrický soudní dvůr Sadc v listopadu označil za nelegální rozhodnutí vlády zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho přerozdělit majetek bělochů mezi nemajetné černošské obyvatelstvo. Vláda reagovala oznámením, že výrok soudu pro ni není směrodatný.

Podle Gifforda došlo v uplynulých dvou týdnech k útokům na farmy v provinciích Střední Mašonsko, Západní Mašonsko, Masvingo a Střední Zimbabwe. Na vině jsou prý členové Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecká fronta, kteří chtěli zasáhnout, ještě než začne naplno úřadovat nový premiér a opoziční předák Morgan Tsvangirai, jenž byl do úřadu uveden předminulý týden.

Zimbabwe je v ekonomické krizi. Podle některých analytiků dosahuje inflace výše 10 sextiliónů procent. V zemi podle Gifforda zůstává na 400 farem, které vlastní běloši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám