Hlavní obsah

Teleskop zachytil největší výbuch energie zaznamenaný člověkem

Největší množství vyzářené energie, nejrychlejší pohyb částic a nejsilnější záblesk paprsků gama - takový byl výbuch zanikající obří hvězdy zachycený Fermiho gama-teleskopem (FGST) v souhvězdí Lodního kýlu, která je vzdálena 12,2 miliardy světelných let od Země.

Článek

"O podobných výbuších energie víme stále poměrně málo," řekl profesor Peter Michelson, vedoucí týmu, který s FGST pracuje. Exploze byla zaznamenána již loni v září, ale NASA informaci o pozorování uvolnila až ve čtvrtek.

Podle Julie McEneryové, která se na výzkumech s Fermiho teleskopem podílí, měl výbuch sílu jako 9000 výbuchů běžných supernov a plyny uvolněné explozí se šířily rychlostí blízkou rychlosti světla.

Takový výbuch nebyl člověkem dosud zaznamenán. Po výbuchu zůstává silné magnetické pole, pozůstatky hvězdy, černé díry a různé částice, které jsou působením černých děr urychlovány a pohlcovány. Místo exploze také silně vyzařuje.

Vědce především zajímá, proč je mezi nejsilnějším a nejslabším zábleskem záření gama časová prodleva. Domnívají se, že oba záblesky způsobuje jiný mechanismus. Podle jiné teorie je však prodleva způsobena jen obrovskou vzdáleností a působením černé díry. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám