Hlavní obsah

Kyrgyzstán vypovídá Američany ze základny, kterou používají pro Afghánistán

– BIŠKEK • Aktualizováno

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev podepsal zákon, jímž se ruší letecká základna Spojených států Manas, která je důležitá pro zásobování amerických jednotek v Afghánistánu. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že zaslalo velvyslanectví USA oficiální oznámení o uzavření vojenské základny Manas.

Článek

Americké jednotky mají 180 dní na to, aby opustily základnu, která má klíčový význam pro zásobování zahraničních jednotek v Afghánistánu. Přes základnu ležící nedaleko kyrgyzského hlavního města Biškeku každý měsíc projde 15 000 amerických vojáků a 500 tun nákladu mířícího do Afghánistánu i z něho.

Zákon ve čtvrtek schválil kyrgyzský parlament, v němž mají stoupenci Bakijeva velkou převahu. Americký ministr obrany Robert Gates v reakci na to řekl, že Spojené státy jednání o osudu základny nadále považují za otevřená.

Uzavření základny, která je posledním podobným zařízením Spojených států ve střední Asii, může zkomplikovat úsilí nového amerického prezidenta Baracka Obamy zvýšit počet vojáků v Afghánistánu. Posily mají pomoci v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, které v poslední době stupňuje útoky.

:. Červeně - Státy, které se rozhodly uvtvořit síly rychlé reakce s Ruskem, žlutě Afghánistán.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zásobování přes Pákistán vázne, neboť oblast při afghánsko-pákistánských hranicích ovládají radikálové a kmeny, jimž je Tálibán blízký. Konvoje z Karáčí se stávají častými terči útoku.

Rusko ale nabídlo své území pro zásobování sil ISAF v Afghánistánu. Samo se obává muslimských radikálů.

Kyrgyzstán upevňuje vztahy s Moskvou

Kyrgyzstán je signatářem Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou dále podepsali Rusko, Bělorusko, Arménie, Kazachstán, Uzbekistán a Tádžikistán. V lednu se tyto země dohodly na vytvoření sil rychlé reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám