Hlavní obsah

Kyrgyzstán vypovídá Američany ze základny, kterou používají pro Afghánistán

BIŠKEK
Aktualizováno

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev podepsal zákon, jímž se ruší letecká základna Spojených států Manas, která je důležitá pro zásobování amerických jednotek v Afghánistánu. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že zaslalo velvyslanectví USA oficiální oznámení o uzavření vojenské základny Manas.

Článek

Americké jednotky mají 180 dní na to, aby opustily základnu, která má klíčový význam pro zásobování zahraničních jednotek v Afghánistánu. Přes základnu ležící nedaleko kyrgyzského hlavního města Biškeku každý měsíc projde 15 000 amerických vojáků a 500 tun nákladu mířícího do Afghánistánu i z něho.

Zákon ve čtvrtek schválil kyrgyzský parlament, v němž mají stoupenci Bakijeva velkou převahu. Americký ministr obrany Robert Gates v reakci na to řekl, že Spojené státy jednání o osudu základny nadále považují za otevřená.

Uzavření základny, která je posledním podobným zařízením Spojených států ve střední Asii, může zkomplikovat úsilí nového amerického prezidenta Baracka Obamy zvýšit počet vojáků v Afghánistánu. Posily mají pomoci v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, které v poslední době stupňuje útoky.

:. Červeně - Státy, které se rozhodly uvtvořit síly rychlé reakce s Ruskem, žlutě Afghánistán.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zásobování přes Pákistán vázne, neboť oblast při afghánsko-pákistánských hranicích ovládají radikálové a kmeny, jimž je Tálibán blízký. Konvoje z Karáčí se stávají častými terči útoku.

Rusko ale nabídlo své území pro zásobování sil ISAF v Afghánistánu. Samo se obává muslimských radikálů.

Kyrgyzstán upevňuje vztahy s Moskvou

Kyrgyzstán je signatářem Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou dále podepsali Rusko, Bělorusko, Arménie, Kazachstán, Uzbekistán a Tádžikistán. V lednu se tyto země dohodly na vytvoření sil rychlé reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám