Hlavní obsah

Jednotky v Afghánistánu posílí 17 000 Američanů, rozhodl Obama

WASHINGTON

Americký prezident Barack Obama schválil vyslání dvou brigád a pomocného personálu o celkovém počtu 17 000 vojáků do Afghánistánu. V noci na středu to oznámil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Zdůvodnil to aktuálními požadavky na bezpečnost.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na jihu Afghánistánu

Článek

"Pentagonu bylo toto rozhodnutí oznámeno v pondělí, rozkaz byl podepsán dnes. Toto navýšení je nezbytné ke stabilizaci zhoršující se situace v Afghánistánu, jemuž se nedostávalo strategické pozornosti, vedení a zdrojů, které nezbytně potřebuje," řekl v úterý večer místního času Gibbs.

„Vzbouřenci z Tálibánu v Afghánistánu a podpora, kterou jim poskytuje al-Kajda z jejích bezpečných přístavů kolem pákistánských hranic ohrožuje Ameriku,“ vysvětlil důvod vyslání posil Bílý dům a naznačil tak, kde budou vojáci bojovat. 

Dvě brigády

Do Afghánistánu bude nejprve vyslána jedna brigáda námořní pěchoty o síle 8000 mužů a pak brigáda pozemního vojska.

„Druhá expediční brigáda z Camp Lejeune v Severní Karolíně s 8000 příslušníky námořní pěchoty bude rozmístěna v Afghánistánu koncem jara 2009,“ uvedl Pentagon a dodal: „Pátá brigáda Stryker z druhé pěší divize z Fort Lewis ve státě Washington rozmístí svých 4000 vojáků v Afghánistánu uprostřed léta 2009. Asi dalších 5000 vojáků podporujících tyto bojové jednotky dostane rozkaz k rozmístění později.“

 Američané chtějí zdvojnásobit počet vojáků v Afghánistánu

Jedná se první vojenské rozhodnutí Baracka Obamy, který již ve volební kampani zdůrazňoval, že se míní v boji proti terorismu soustředit na Afghánistánu.

V Afghánistánu působí asi 70 000 zahraničních vojáků včetně téměř 38 000 amerických. Na 14 000 Američanů je součástí mezinárodních sil ISAF pod velením NATO, v nichž působí i čeští vojáci. Zbylí američtí vojáci v zemi působí v rámci operace Trvalá svoboda, jejímž cílem je bojovat s terorismem. .

Pentagon počítá se zdvojnásobením počtu amerických vojáků v zemi na cca 60 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám