Hlavní obsah

Počet civilistů zabitých v Afghánistánu loni vzrostl o 39 %

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Loni bylo v Afghánistánu zabito 2118 civilistů. Uvedla to v úterý OSN s tím, že je to o 39 procent více než v roce 2007 a vůbec nejvíce od začátku války v zemi. Nepodařilo se ani snížit množství civilistů zabitých při operacích NATO. Aliance zprávu odmítla.

Článek

„Celkový počet civilních obětí je nejvyšší,“ uvedla zpráva OSN, která sleduje oběti konfliktu od roku 2001, kdy byl odstaven Tálibán od moci.

OSN uvádí, že 55 procent civilních obětí mají na svědomí radikálové, 39 procent obětí pak připadá na vrub koaličních sil, tedy vojáků NATO, USA a afghánské armády. U 130 obětí nebylo možné určit, kdo má jejich smrt na svědomí, většinou šlo o osoby, které se dostaly do přestřelky mezi koaličními vojáky a Tálibánem.

Dvě třetiny z 828 afghánských civilistů zabitých vojáky koalice připadá na nálety na údajné pozice radikálů. Právě ty nejčastěji kritizuje afghánský prezident Hámid Karzáí kvůli tomu, že oslabují jeho pozice.

NATO čísla odmítlo s tím, že koaliční síly evidují pouze 237 civilních obětí.

OSN přitom kritizovala především vzbouřence za to, že podnikají pumové útoky bez ohledu na škody, které mohou způsobit civilistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám