Hlavní obsah

Soudruh Duch se zpovídá z masového vraždění v Kambodži

– PHNOMPENH

V kambodžském hlavním městě Phnompenhu začal v úterý 0SN zaštítěný proces s vysokým představitelem Rudých Khmerů, 66letým Kang Kek Ieuem, zvaným Duch, který stál v čele věznice S-21. Přičítá se mu zodpovědnost za zabití až 20 000 lidí. Je prvním vysokým představitelem Rudých Khmerů, který stanul před soudem.

Článek

Polpotovci za své hrůzovlády v letech 1975 až 1979 připravili o život skoro dva milióny lidí, některé vyvraždili, jiní umřeli hlady nebo na přepracování.

Proces je klíčový. "Soud nemá rozhodovat jen o vině či nevině obžalovaného. Odpovědností a povinností soudu je zprostředkovat Kambodžanům, co se v jejich zemi tehdy dělo," zdůraznil žalobce Roland Petit. Někteří z bývalých politických funkcionářů Rudých Khmerů jsou součástí nynější vlády, patří k nim například i premiér Hun Sen. Objevily se obavy, že by se mohl pokoušet proces ovlivňovat.

V případě odsouzení hrozí Kang Kek Ieuovi doživotí. Ve věznici S-21 bylo zadržováno nejméně 14  000, ale možná až 20 000 lidí, většina z nich byla zavražděna. V S-21 byli mučeni lidé označovaní za nepřátele režimu. Popravováni byli ubitím holemi. To vyžadovalo nejmenší materiální náklady oproti jiným způsobům, jako jsou oběšení nebo zastřelení.

Duch se přiznal

"Obžalovaný již svou odpovědnost za S-21 veřejně přiznal," řekl jeho obhájce Francois Roux. Duch (khmerské slovo vyslovované dyš) už vyjádřil lítost nad svými činy a žádal o odpuštění. Duch byl zadržený v roce 1999, dva roky poté, co jej našel britský fotograf. Spolupracoval při přípravě procesu s vyšetřovateli. Právě jeho výpověď pomohla zadržet čtyři další vysoké představitele extrémně brutální podoby agrárního komunismu, odvizeného od maoismu.

Kromě Ieua mají být souzeni ještě čtyři další vyšší představitelé Rudých Khmerů. Soud čeká ještě ministra zahraničí Ienga Saryho, jeho ženu Ieng Thirith, která byla ministryní sociálních věcí, ideologa Nuona Cheu a bývalého prezidenta Khieua Samphana. Ti ale obvinění popírají a tvrdí, že o masovém vyvražďování nic neví. Jsou ve špatném zdravotním stavu a panují obavy, že nakonec souzeni nebudou. Ieng Sary se navíc brání, že dvakrát za genocidu souzen být nemůže. Jednou byl odsouzen v nepřítomnosti, pak ale v rámci usmíření dostal královskou milost.

Bývalý učitel Ieu byl sice významným funkcionářem Rudých Khmerů, ale nikoli politikem; komentátoři ho označují za "válečného řezníka s krví na rukou".

Obhájce má námitky proti žalobci

"Obhajujeme člověka obviňovaného z nejhorších zločinů. Ale i ten má právo na spravedlivý proces. Práva, kterých se dožadují oběti, platí i pro obžalovaného: jsou to lidská práva," řekl obhájce podle agentury DPA.

Rouxovi vadí, že přijetí nového spolužalobce z řad přeživších, který se přihlásil až po uplynutí stanovené lhůty. Kanadský spolužalobce Robert Petit naopak v úvodním vystoupení vyzval, aby byl Norng Chan Phai přijal jako vedlejší žalobce. Vězení S-21 přežil jako dítě a přihlásil se o dva dny později prostě proto, že o příslušné lhůtě nevěděl.

Rudí Khmerové v Kambodži

  • Kambodži vládli od roku 1975 do roku 1979
  • ovlivnění čínským maoismem se v zemi snažili vybudovat agrární komunistickou společnost
  • snažili se zemi očistit od západních vlivů, zakázali školy i náboženství a zrušili peníze
  • jejich vládu v roce 1979 svrhla vietnamská invaze, jejich oddíly pokračovaly v partyzánském boji až do 2. poloviny 90. let
  • Jejich vůdce Pol Pot zemřel v roce 1998
  • během jejich krutovlády v letech 1975-1979 zemřelo 1,7 miliónu lidí

Zdroj ČTK

Duch byl do soudní síně převezen neprůstřelným vozem z nedaleké vazební cely. V první části procesu ještě nebude vypovídat, budou se jen přijímat svědci, kteří budou vypovídat později ke konci března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám