Hlavní obsah

Australská vláda zavede proti požárům systém včasného varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australská vláda se bude snažit zavést systém včasného varování před požáry. Podle agentury Reuters to dnes řekla místopředsedkyně australské vlády Julie Gillardová. Rozsáhlé požáry na jihu země si v posledních dnech vyžádaly nejméně 181 lidských životů.

Článek

Gillardová televizní stanici Channel Nine sdělila, že vláda připravuje legislativu pro zavedení systému včasného varování před požáry. Členové vlády v minulých dnech přiznali, že úřady pochybily, když tyto plány nerealizovaly včas.

Vytvoření varovného systému se v minulosti zdrželo, protože jsou k němu zapotřebí změny v zákonech umožňující zveřejňování soukromých telefonních čísel. Podle Gillardové je nyní potřeba doladit jen několik "technických záležitostí".

Přes 400 požárů spálilo v uplynulých dnech velkou část Austrálie.foto: ČTK/AP

Po celé Austrálii se dnes konaly smuteční mše na počest obětí požárů. Plameny stále hoří na několika místech jižní Austrálie, ale hasiči je postupně získávají pod kontrolu. Přírodní katastrofa zničila přinejmenším 1800 domů a připravila 7000 lidí o střechu nad hlavou.

Policie předpokládá, že některé z požárů byly založeny úmyslně. V pátek byli v rámci rozsáhlého vyšetřování nazvaného Operace Fénix po telefonickém upozornění místních obyvatel na severu jihoaustralského státu Viktorie zadrženi dva muži podezřelí ze žhářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám