Hlavní obsah

Záplavy, vedra a úbytek ryb hrozí už za 40 let, varuje nová studie

LONDÝN

Neblahé důsledky globálních změn klimatu se začnou projevovat už v polovině tohoto století. Uvádí to dvě studie zveřejněné v Británii. Podle jedné se svět ocitne na pokraji katastrofy, pokud emise skleníkových plynů porostou stejným tempem jako dosud. Ve druhé se píše, že se dá očekávat vyhynutí či ohrožení mnoha druhů ryb.

Foto: ČTK

Zvyšující se teplota způsobuje tání grónských ledovců.

Článek

Budou-li skleníkové plyny přibývat dosavadním tempem ještě čtyři desetiletí, zvýší se teplota planety o dva stupně proti době, kdy začínala průmyslová revoluce. To přivede svět na pokraj katastrofy, způsobí bezprecedentní záplavy a vlny veder, uvádí se ve studii britského Ústavu strojního inženýrství. Podle ní lze čekat, že v roce 2050 začne tát ledový příkrov Grónska.

Počítačový model vývoje na dalších tisíc let, který ústav vypracoval, ukázal, že teploty se budou dále zvyšovat, kolem roku 3000 už z grónského ledu moc nezbude a podstatně se změní cirkulace vod v Atlantském oceánu.

Ryby se budou stěhovat

Studie Východoanglické univerzity z Norwiche uvádí, že oteplování vod by mohlo do roku 2050 způsobit vyhynutí početných druhů ryb v tropických a v subpolárních oblastech a vyvolat "rozsáhlou redistribuci" rybích druhů. Velká část z nich by se měla přesouvat na sever v průměru o 40 kilometrů za desetiletí.

Vytěžit by z toho mohly arktické oblasti Norska, ale v subpolárních a tropických oblastech a v napůl uzavřených mořích by s sebou klimatické změny měly přinést vyhynutí mnoha místních druhů, uvádí se ve studii.

Podle ní by se to dotklo většiny rozvinutých zemí. V severních mořích by se podle ní do roku 2050 měl mimo jiné snížit stav tresek o pětinu a rybolov na východním pobřeží Spojených států by měl zaznamenat pokles o 50 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám