Hlavní obsah

Lovci nacistů: Německo vědělo, že "Doktor Smrt" žije v Egyptě

BERLÍN

Středisko Simona Wiesenthala (SWC) v Jeruzalémě, zaměřené na pronásledování nacistických zločinců, obvinilo německé ministerstvo zahraničí, že zatajilo informace, které muselo mít o pobytu jednoho z nejhledanějších nacistických zločinců Ariberta Heima v Egyptě.

Článek

Sadistický lékař přezdívaný "Doktor Smrt" nebo "Řezník z Mauthausenu" údajně v roce 1992 v Káhiře zemřel. Podle svědků byl u jeho smrtelné postele i zástupce německého velvyslanectví. To by nasvědčovalo selhání německé diplomacie v pátrání po zločinci, uvedlo Wiesenthalovo středisko.

Šéf střediska Efraim Zuroff připomněl, že Heim v roce 1981 požádal o prodloužení povolení k pobytu v Egyptě, přičemž uvedl číslo svého německého pasu i to, že má německé občanství. Tyto skutečnosti se ověřovaly a německé velvyslanectví muselo „velmi pravděpodobně“ o Heimovi vědět a zjistit, že je hledaný.

SWC obvinilo i Heimovo rodné Rakousko z laxnosti při stíhání nacistických zločinců. Poukázalo na to, že rakouský seznam hledaných vedl Heima s křestním jménem Heribert - tento šlendrián prý mohl pomoci zločinci uniknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám