Hlavní obsah

VIDEO: Plameny nad Austrálií zastínily i sílu výbuchu v Hirošimě

Právo, CNN, vpl, Bloomberg
MELBOURNE

Požáry, které od víkendu spalují Austrálii, šlehaly ve svém vrcholu plameny o energii 80 tisíc kilowattů na metr čtvereční, což se rovná 500násobku atomové bomby svržené v srpnu 1945 na japonskou Hirošimu.

Článek

„Intenzita plamenů až 500násobně převýšila ohnivé peklo nad Hirošimou,“ potvrdil Michael Tobbs z melbournské univerzity, autor počítačových programů pro vyhodnocování razance ohně.

Srovnání s ničivou silou jaderné pumy se vybavilo Christopheru Harveyovi z Kinglake, města, které ohnivý živel zničil do základů. „Vyhlíží to tady jako v Hirošimě. Na ulicích leží mrtvá zvířata, všude popel, jako kdyby se oheň zavrtal až do nitra země,“ líčil do kamery australské televize.

Simone Allanaové zůstaly jen šaty, v nichž uprchla před ohněm. „Chci jen říci, že jsem nekonečně vděčná všem, kdo mi pomohli,“ podotýká.

„Už nevím, jak mám lidi utěšit. Scházejí mi slova,“ přiznává pastor Patrick Stilwell z fary ve Whittlesea, kam uprchli lidé z okolních vesnic. Má za sebou pět dní v kouři, pět dní mimořádné psychické zátěže.

Provizorně rozšířené márnice

V údolí Yarra, kvůli nádherným a úrodným vinicím oblíbeném výletním cíli obyvatel Melbourne, si ještě v pátek turisté pochutnávali na víně a skvělém jídle. „Dnes je tu měsíční krajina,“ upozornila televize CNN. Teprve ve středu začalo hasičům hrát počasí do ruky. V noci na středu v Melbourne naměřili pouhých 12 stupňů, o 34 stupňů méně než o pekelném víkendu a 41 stupňů méně, než kolik činí rekord naměřený ve městečku Cloncurry ve státě Queensland.

Úřady odhadují, že zemřelo kolem 300 lidí. Do středy potvrdily 181 obětí.

Márnici v Melbourne provizorně rozšířili. „Oběti ze vzdálenějších míst prakticky nelze identifikovat,“ stěžuje si Christine Nixonová, policejní šéfka Victorie. Zásoby pitné vody klesly o více než třetinu, úřady vyhlásily čtvrtý stupeň omezení jejího používání. Požáry znečistily dvě obrovské vodní nádrže a předpovědi meteorologů prakticky vylučují déšť v nejbližším týdnu.

Klimatoložka Jane Smithová upozorňuje, že země se pohybuje v začarovaném kruhu: „Obrovské požáry uvolní do ovzduší velké množství oxidu uhličitého, které zvýší teplotu ovzduší, což usnadní vznik dalších požárů.“

Reklama

Související témata:

Související články

V Austrálii po požárech pohřešují Čecha

Bilance obětí ničivých požárů v Austrálii stoupá. V úterý úřady potvrdily nejméně 181 mrtvých a dodaly, že počet poroste. Pohřešuje se i jeden český krajan,...

Výběr článků

Načítám