Hlavní obsah

V Afghánistánu zmizely desetitisíce amerických zbraní

– WASHINGTON
Novinky, rei

U desítek tisíc palných zbraní darovaných Američany Afghánistánu hrozí, že se dostanou do rukou povstalců. Americké úřady totiž nemají potuchy, kde jsou. Vyplývá to z auditu nařízeného Kongresem, na který se odvolává list The Washington Post.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Afghánský voják u hranic s Pákistánem, kde povstalci z Tálibánu působí ve zvýšené míře.

Článek

Vládní kontroloři zjistili, že v inventářích chybí více než třetina z 242 tisíc palných zbraní, které USA darovaly afghánským silám, napsal deník. Jsou mezi nimi tisíce kalašnikovů, kulomety, minomety a granátomety. Neexistují ani žádné záznamy, co se stalo s dalšími 135 tisíci zbraní, které darovali spojenci ze zemí Severoatlantické aliance.

Spousta zbraní dodaných mezi lety 2004 a 2008 putovala do skladišť afghánských základen, které měly problém s dezertéry, zabezpečením a tudíž i zloději.

Laxní nakládání se zbraněmi se vztahovalo i na další zařízení, včetně speciální optiky pro noční vidění, která americké vojáky zvýhodňuje v bojích s rebely z hnutí Tálibán po setmění. Podle kontrolorů se ve zbrojních skladech běžně ignorovaly předepsané postupy a už v záznamech od Američanů často chybí číslo zbraně. Americká armáda navíc podle auditu neprováděla kontroly.

Podobné problémy byly zjištěny před dvěma lety v Iráku. Americké úřady nedohledaly nejméně 190 tisíc pistolí a zbraní AK-47, což tehdy představovalo zhruba 30 procent všech lehkých a ručních palných zbraní, které USA mezi lety 2004 a 2005 dodaly místním silám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám