Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace remizovala 0:0 v Maroku, domácí trefili břevno a tyč

CASABLANCA/PRAHA

Bezbrankovou remízou na půdě Maroka ve středu začali čeští fotbalisté letošní rok. Domácí hráči nastřelili dvakrát a Češi jednou brankovou konstrukci, blíže k výhře měl africký tým i předváděnou hrou. Maročané byli aktivnější a především nápaditější v ofenzivě. V březnu čeká svěřence trenéra Petra Rady kvalifikace mistrovství světa 2010.

Článek

Příjemný teplý den vystřídal v Casablance na zdejší poměry chladnější večer, ale na fotbal dorazilo přesto téměř čtyřicet tisíc diváků. Kolik jich nakonec bylo, zřejmě nevěděli ani sami pořadatelé, neboť proudy dalších a dalších lidí se valily na stadion po celé utkání.

Zápas sám o sobě příliš zajímavý nebyl, byl to typický přípravný duel a zvlášť ze strany českého týmu až příliš opatrný. První šanci zápasu sice měl Radův tým, ale Plašilova dělovka z voleje šla v deváté minutě nad branku.

Drobný zlikvidoval pokus Karkúrího

Domácí měli míč na kopačkách častěji, ale jejich přízemní kombinace středem hřiště končily velmi často na zahuštěné české defenzivě. Ve 12. minutě se sice dostal za obranu Hamdáví, ale v těžkém úhlu stačil vypálit pouze mimo. Karkúrího pokus z trestného kopu zase zlikvidoval debutující brankář Drobný.

Česká ofenziva byla až příliš nepřesná. Trpěla nepřesnou hrou Matějovského, jehož přihrávky nacházely spíše soupeře a špatný pohyb na marocké hráče nestačil. Svůj nevydařený poločas korunoval chybou ve 31. minutě, po níž dokonce v šestnáctce vybídl soupeře k šanci, ale ten minul. Jen krátce předtím zachránil český tým výtečně Drobný.

Nejnebezpečnější akce hostů přišla ve 36. minutě, kdy Plašil točil ostrý trestný kop těsně kolem zadní tyče marocké branky, ale stejně jako jeho spoluhráči se mezi tyče netrefil.

To se mohlo změnit hned po pauze, kdy na hřiště přišli čtyři noví hráči v českém dresu. Hned po změně stran poslal Pospěch míč na hlavu střídajícího Bednáře a ten nastřelil břevno. Blízko vedení byli v 57. minutě také domácí, jenže Bahá místo střely před Drobným hledal ještě spoluhráče a jeho dorážka do prázdné branky nemohla platit kvůli ofsajdu. Krátce předtím byl v šanci také Necid, ale jeho střele z těžké pozice zabránil cestě za brankovou čáru Basír.

Oživení hry po střídání

Střídání hru výrazně oživilo, najednou se hrál zajímavý, oboustranně otevřený fotbal, čemuž pomohla i změna českého rozestavení na 4-4-2. I nadále byli nebezpečnější domácí fotbalisté za mocného povzbuzování fanoušků. V 70. minutě byly ochozy málem odměněny, střídající Taarabt však napálil jen tyč.

Skórovat mohl i Necid, ke kterému mířil do šestnáctky míč po rychlém Bednářově výpadu a centru na pravé straně, ale těsně před koncovkou mu poskočil před nohou a útočník ho nedokázal trefit. Domácí stupňovali svou snahu rozhodnout i v závěru a dvě minuty před koncem k tomu byli velmi blízko, Hadži ale nastřelil z dvaceti metrů pouze břevno.

Maroko - Česká republika 0:0
Rozhodčí: Alakím - Bešír, Chokrí (všichni Tunisko). Bez ŽK. Diváci: 35 000.
Maroko: Zaza - Básir, Kadúrí, Ilamín, Karkúrí - Chardžá, Safrí (64. Ahmadí), Dirár, Busúfa (82. Hadži) - Bahá (64. Taarabt), Hamdáví. Trenér: Lemerre.
Česká republika: Drobný - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal (46. Bednář), Kadlec (59. Marek) - Kováč - Pospěch, Polák (83. Hušek), Matějovský (46. Jarolím), Plašil - Baroš (46. Necid). Trenér: Rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám