Hlavní obsah

OBRAZEM: Po požárech v Austrálii pohřešují desítky lidí, obětí bude více

BBC, aš, Novinky, Sydney Morning Herald
MELBOURNE

Počet obětí požárů v Austrálii může dosáhnout až tři sta. V městečku Marysville, které oheň zcela zpustošil, jsou nezvěstné desítky lidí. Obyvatelé Marysville se do městečka stále nesmějí vrátit, protože by je to mohlo traumatizovat.

Foto: Craig Borrow, Reuters

Oběť požárů v Austrálii

Článek

Požáry si podle posledních oficiálních zpráv z úterý vyžádaly 181 oběť. Úřady ale počítají s tím, že přesáhnou dvě stě. Panují obavy, že v městečku Marysville, kde žilo 519 osob, zahynulo možná až sto lidí.

Hasič John Munday, který projel městečkem v sobotu v noci, popsal situaci asi deset minut předtím, než Marysville pohltilo ohnivé peklo. "Kolem nás umřelo celé město. Lidé nám bouchali na cisternu a žadonili, abchom se vrátili k domům, o nichž věděli, že v nich jsou uvězněni další. To jsme ale nemohli, protože bychom brzy byli také mrtví. Ulicemi prchaly děti s plameny za patami. Bylo to peklo. Už se tam nikdy nechci vrátit," řekl.

Australský policista u vraku spáleného autafoto: Reuters/Craig Borrow

„Pořád je mnoho obětí ve svých domech,“ uvedl premiér státu Victoria John Brumby. Podle něj může být v Marysville dalších padesát až sto mrtvých. Nedoporučil proto, aby se obyvatelé zatím vraceli, protože by mohli vidět nejen zpustošenou krajinu a zničený majetek, ale také těla lidí, které znají. Jejich odstraňování ještě nějakou dobu potrvá.

Záchranáři u trosek spáleného domufoto: Reuters/Craig Borrow

„Musíme prohledat ulici od ulice, dům od domu. Mnohé domy jsou v troskách,“ uvedla policejní komisařka státu Victoria Christine Nixonová proč zatím není návrat možný. Podle ní prohledávání trosek může trvat týdny. Dodala, že mnohé oběti se nemusí podařit identifikovat, protože těla jsou zcela zuhelnatělá.

Zničený dům a auto v australském Flowerdalefoto: Reuters/Mick Tsikas

Požáry zpustošily 20 měst a zničily 1033 domů , takže 5000 lidí je bez střechy nad hlavou.

Asi dvacet požárů stále hoří, u dvou východně od Melbourne hrozí že se spojí a mohou ohrozit zásobníky vody a plynu pro Melbourne.

Záchranář prohlíží trosky spáleného domu.foto: Reuters/Craig Borrow

Policie hledá žháře

Policie také zahájila vyšetřování možného žhářství v souvislosti s požáry. Jde o největší vyšetřování žhářství v historii země. Vypsána byla odměna 100 000 australských dolarů za informaci vedoucí k odsouzení někoho ze založení požáru.

Policie pátrá po dvou mužích, kteří jsou podezřelí že založili jeden z požárů, ale ten byl již uhašen.

U jednoho z nejtragičtějších požárů v Kingslake, kde zemřelo přes sto lidí v Kilmore, Humevale, Taggerty a Wandongu, policisté vyloučili, že by byl dílem žháře.

Zatím není jasná příčina požáru u Marysville. Podezřelý je naopak požár u Churchillu, kde zahynulo 21 lidí a bylo sežehnuto 40 000 hektarů porostu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Zničenýá auta v australském Flowerdale

Zničená auta v australském Flowerdalefoto: Reuters/Mick Tsikas

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám