Hlavní obsah

Požár hotelu v Číně způsobil ohňostroj pořádaný televizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Pondělní požár nedostavěného luxusního hotelu Mandarin Oriental, který si vyžádal život jednoho z hasičů a zranění šesti dalších, zavinila čínská státní televize CCTV. Ta vedle hotelu, který se nachází v komplexu jejích budov, pořádala bez povolení silný ohňostroj. Jeden člověk z vedení televize už je v souvislosti s případem vyšetřován, uvedla ve středu agentura AP.

Článek

Podle pekingského hasičského oddělení osoba mající na starosti stavbu nové budovy bez povolení najala lidi, kteří uspořádali ohňostroj v rozporu s nařízeními. Při ohňostroji byla použita nejnebezpečnější pyrotechnika třídy A, která je tak silná, že její použití ve městě vyžaduje zvláštní povolení. To si však organizátoři z CCTV neopatřili a ignorovali i varování policie.

Některé z raket, odpalovaných u novostavby, ji zapálili. V hotelu ještě nebyl nainstalován protipožární systém, takže se požár rychle rozšířil. Při zásahu bylo zraněno sedm hasičů. Jeden z nich v úterý zemřel na následky poranění dýchacích cest.

Škody zatím nebyly vyčísleny, ale celý komplex navržený holandskými architekty Remem Koolhaasem a Ole Scheerem stál asi 730 miliónů dolarů. Skoro 160 metrů vysoká budova hotelu z oceli a skla se stala novou dominantou panoramatu města už při olympijských hrách.

Požár zachvátil luxusní hotel v Pekingu. Zdroj: Stream.cz

Televize se za svou nezodpovědnost omluvila, zůstává však terčem kritiky. Pobouření vyvolal také postup čínských úřadů, které začaly zprávy o požáru cenzurovat. Od úterý smí čínská média tisknout pouze verzi oficiální tiskové agentury Nová Čína. Zakázány jsou investigativní reportáže a nesmí se ani zveřejňovat fotografie ohořelé novostavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám