Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na vládní budovy v Kábulu, 27 mrtvých

– KÁBUL • Aktualizováno

Několik úředních budov se stalo ve středu v afghánském hlavním městě Kábulu terčem teroristických útoků. Zaútočili na ně bojovníci Tálibánu, mezi nimiž byli i sebevražední atentátníci. Útoky si podle BBC vyžádaly nejméně 27 mrtvých, ale počet se může změnit. Cílem útoků bylo ministerstvo spravedlnosti a sídlo vězeňské zprávy.

Článek

Terči útoků se staly justiční palác, sídlo vězeňské správy na severu města a budova ministerstva školství. Uvedl to jeden z afghánských policistů.

Podle tiskových agentur zaútočilo na afghánské ministerstvo spravedlnosti tři až pět osob. Dvě se podařilo zneškodnit před budovou, nejméně jeden ale pronikl do budovy. V budově atentátník spustil palbu, než byl zneškodněn. Podle některých zpráv další útočník v budově odpálil nálože na svém těle.  

Útoky na vězeňskou správu

Na severním předměstí Kábulu zaútočila dvojice sebevražedných atentátníků na budovu ředitelství věznic. Jeden z útočníků spustil palbu na strážce u hlavního vchodu do budovy, zatímco druhý si klestil cestu do budovy. Následně oba odpálili výbušniny na svém těle. Podle agentury AFP, která se odvolává na nejmenované policejní zdroje, bylo zabito nejméně osm lidí. 

K útokům se přihlásil Tálibán. Jeho mluvčí v soukromé afghánské televizi Tolo oznámil, že na různé vládní budovy ve městě zaútočilo sedm sebevražedných atentátníků.

Útoky byly spáchány den před plánovanou návštěvou zvláštního amerického vyslance pro oblast Pákistánu a Afghánistánu, jímž je Richard Holbrooke. Do Kábulu má přiletět ve čtvrtek. Od pondělí je v Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám