Hlavní obsah

Austrálii šokoval neschopný chirurg, pod rukama mu zemřeli tři lidé

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISBANE

Americký lékař, obviněný ze zabití tří pacientů, šokoval australský soud, který začal v pondělí zkoumat jeho případ. Přísedící v soudní síni během zahajovací řeči předsedajícího soudce při předběžném slyšení kroutili jen nechápavě hlavou. Muž je mimo jiné obviněn, že během operace odstranil muži zdravé střevo, nebo že při jiném zákroku odoperoval fungující žlázu.

Článek

O svých schopnostech a kvalifikaci úřadům lhal, což se mu dařilo více než čtvrt století. Hrozí mu doživotní vězení.

Jayant Patel (58) čelí více než tuctu obvinění ze zabití, vážného poškození zdraví, zanedbání služební povinnosti a podvodu a lhaní o své chatrné kvalifikaci. Je to přitom už více než 25 let, co byla přednesena první podezření o jeho nekompetentnosti.

Patel podle žaloby v letech 2003 až 2005, kdy pracoval v nemocnici v Bundabergu asi 370 kilometrů na sever od Brisbane, způsobil smrt tří lidí a vážně poškodil zdraví dalších dvou. Lékař se nezdráhal vykonávat operace, které mu zakázali ve Spojených státech, přičemž používal pochybné postupy a určoval chybně diagnózu.

V roce 2004 tak Patel nezabránil vnitřnímu krvácení 77letého pacienta, kterému operoval jícen. Pacient vykrvácel. V jiném případě Patel s pomocí endoskopu našel u pacienta nezhoubnou cystu. Namísto provedení biopsie - odebrání vzorku - se rozhodl odstranit střevo. Pozdější vzorky příznaky rakoviny neodhalily.

To Darcy Blightová nádor měla. Namísto tumoru v krku viditelného pouhým okem však Patel odstranil zdravou slinnou žlázu.

V USA měl zakázanou činnost

Podobné zkušenosti už s lékařem přitom dávno měly úřady ve Spojených státech. V roce 1984 ho ve státě New York pokutovaly za to, že pacienta před operací neprohlédl. Později Patel pracoval v Oregonu, kde mu v roce 1998 na základě 79 stížností zakázali praxi s odůvodněním, že opakovaně a závažně zanedbal péči.

Po dvou letech působení v Austrálii, které dopadlo podobně jako v USA, se Patel opět do Spojených států vrátil. Ty ho australským úřadům vydaly loni v červenci.

Patel při pondělním slyšení před soudcem odmítal vypovídat a množství žurnalistů nezískalo žádnou výpověď ani od jeho právníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám