Hlavní obsah

VIDEO: V Pekingu shořel luxusní výškový hotel

Novinky, rei
PEKING
Aktualizováno

Nově vybudovaný luxusní hotel v centru Pekingu zachvátil v pondělí v noci tamního času rozsáhlý požár. Čtyřiačtyřicetipatrový hotel Mandarin Oriental byl ještě prázdný. Celý však vyhořel. Zemřel přitom jeden hasič.

Článek

Podle očitých svědků se oheň začal šířit okolo deváté hodiny večerní tamního času, tedy v posledních hodinách oslav lunárního roku, kdy nad městem vybuchovaly rachejtle a světlice.

Jeden hasič zemřel v nemocnici na otravu jedovatými plyny, dalších šest lidí se zranilo.

"Plameny se šířily neuvěřitelně rychle. Na stavbě byla očividně spousta zbytkového materiálu, který se rychle vznítil. Oheň celou budovu zachvátil za necelých 13 minut," citovala CNN svědka.

Okolní budovy, včetně sídla čínské televize v sousedství, však neohrozily. Příčina požáru zůstává neznámá.

Moderní, 159 metrů vysoká budova hotelu Mandarin Oriental měla být symbolem ekonomického růstu Číny. Komplex za několik miliard dolarů měl původně otevřít koncem roku. Později byl termín přesunut.

Hotel s 241 apartmány měl být jedním z nejluxusnějších v Pekingu. Stejně jako budovu státní televize ho navrhlo nizozemské studio OMA a architekti Ole Scheeren a Rem Koolhaas. V jeho prostorách mělo být i divadlo a výstavní prostory.

Hotel Mandarin Oriental v plamenechfoto: Reuters/China Daily

Vizualizace hotelu Mandarin Oriental (uprostřed). Zdroj: OMA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám