Hlavní obsah

Vládě a koaličním vojákům důvěřuje stále méně Afghánců

Novinky, rei
KÁBUL

Lidé v Afghánistánu věří své vládě nejméně za poslední čtyři roky a myslí si, že dění v zemi nabralo špatný kurs. Stejně tak klesá podpora pro koaliční vojska USA a NATO, a to v době, kdy Američané plánují misi posílit asi o 30 000 vojáků. Vyplývá to z každoročního průzkumu stanic BBC, ABC a ARD.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Článek

Vláda prezidenta Hamída Karzáího se i nadále těší značné oblibě, její preference však vytrvale klesají. To samé platí o podpoře spojeneckým jednotkám.

Naproti tomu je ovšem veřejnost stále silně proti povstaleckému hnutí Tálibán, které do americké invaze na konci roku 2001 zemi vládlo. Za největší hrozbu ho považuje téměř 60 procent Afghánců. Stále více lidí však také pociťuje negativní vliv drogových obchodníků.

Stanice průzkum provádějí od roku 2005 napříč všemi 34 afghánskými provinciemi. Letošní průzkum byl ale omezen v jižní provincii Hílmand, kde jsou Tálibové zvláště silní. Lidé tam jsou obecně méně spokojení se stavem infrastruktury a dělají si víc starostí s bezpečností.

Prezident Karzáí je v zemi stále populární. Jeho práci hodnotí jako špatnou necelých dvacet procent. Oproti roku 2005 je to ale v tomto ohledu téměř desetinásobný nárůst.

Ačkoliv je oproti roku 2005 více Afghánců spokojeno s dostupností vody či elektřiny, obecně je jich spokojeno méně a přes miliardy dolarů zahraničních investic dvě třetiny z nich tvrdí, že osobně žádný prospěch nepocítili.

Další názory: Podpora pobytu amerických vojsk je 63 procent oproti 71 procentům z roku 2008 a 78 z roku předchozího. Spojenecké nálety považuje za přijatelné 16 procent, pravý opak si myslí 77 procent Afghánců. Více než polovina lidí (59 procent) si myslí, že vládě se daří v úsilí zajistit lepší životní podmínky. Oproti 59 procentům z roku 2007 a 80 procentům z roku 2005 se pouze 48 procent lidí domnívá, že vláda dělá svou práci výborně či dobře. Dvaapadesát procent Afghánců si myslí, že prezident Karzáí svou práci dělá výborně nebo dobře. V předchozím průzkumu to bylo 63 procent a v roce 2005 83 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám