Hlavní obsah

Při požárech v Austrálii zemřelo nejméně 25 lidí

BBC, aš, Novinky, Herald Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Požáry křovin a lesních porostů v Austrálii si podle sobotních informací policistů vyžádaly nejméně 25 obětí. Panují obavy, že počet mrtvých se může výrazně zvýšit, uvedl list Herald Sun s odvoláním na mluvčího policie Kierena Walshe, podle kterého je možné, že zemřelo až 40 lidí.

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Požár lesa u australského Labertouche

Článek

Šest osob uhořelo v Kinglake, podle neověřených zpráv v autě, ve kterém chtěly odjet, čtyři ve Wandongu, tři ve Strathewenu a jeden v Clonbinane. Všechny oběti jsou ze státu Victoria, který nejvíce sužují lesní požáry za mimořádného horka, kdy teplota běžně překračuje 45 stupňů Celsia.

Jde zatím o nejtragičtější bilanci od Popeleční středy z roku 1983, kdy si lesní požáry vyžádaly ve Victorii 47 mrtvých.

:.Australští hasiči zasahují proti požáru u Labertouche.foto: Reuters/Mick Tsikas

Požáry si také vyžádaly zraněné, v nejhorším stavu je 40letý muž, který má popáleniny na padesáti procentech těla. Pomáhal sousedům bojovat s ohněm v Colerane. 

Shořelo padesát domů 

Značné jsou také škody na majetku. V okolí Kilmore oheň zničil padesát domů a stadión. Nejvíce je postiženo město Bendigo, v jehož okolí se požár dál šíří.

V Kilmore požár sežehl 2000 hektarů porostu, v parku Bunyip 2400 a v Horshamu 2500 hektarů. I tam se oheň dál šíří. Plameny tam dokonce zničily hasičské auto, ale posádka vyvázla bez zranění.

:.Hasiči u zemědělského stavení, který zničil u australského Labertouche požár.foto: Reuters/Mick Tsikas

V okolí těchto oblastí je vyhlášeno nejvyšší nebezpečí požáru.

S plameny zápasí desítky tisíc hasičů, kteří do boje nasadili i vrtulníky a letadla.

Situaci značně zhoršila dva týdny dlouhá vlna veder. V sobotu by se mělo začít ochlazovat, což by mohlo pomoci.

:.Australský hasič monitoruje požáru u Labertouche.foto: Reuters/Mick Tsikas

Lesní požáry jsou v Austrálii v horkých létech běžné, ročně se jich eviduje kolem 60 000 a přizpůsobily se jim i rostliny. Semana mnohých mají velmi tvrdé skořápky a vyklíčí jen poté, co jsou sežehnuta.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedro zabíjí australské seniory

Vlna mimořádných veder, kterým čelí jih Austrálie, si vyžádala přes dvě desítky obětí. Jen Adelaide uvádí 22 náhlých úmrtí, i když zatím není jasné, kolik...

Výběr článků

Načítám