Hlavní obsah

Popravili jsme uneseného Poláka, oznámil Tálibán

Novinky, ČTK, aš, AFP,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Afghánské radikální hnutí Tálibán v sobotu oznámilo, že zabilo polského inženýra, jehož unesli radikálové v Pákistánu loni v září. Poslký premiér Donald Rusk odpoledne uvedl, že dostal zpravodajskou informaci, která to potvrdila. V pátek vypršelo prodloužené ultimátum a polský premiér Donald Tusk oznámil, že nezaplatí za Piotra Stanczaka výkupné.

Foto: Stringer , Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Článek

"Sťali jsme polského inženýra, když jeho vláda selhala a nepřistoupila na naše požadavky. Jeho tělo nevydáme," sdělil člen Talibánu agentuře AFP. Zpráva byla vydána jen několik hodin poté, co polský premiér Donald Tusk v pátek prohlásil, že "polská vláda nikdy neplatí výkupné".

Tálibán žádal vysoké výkupné a propuštění šesti svých vězněných členů. Ultimátum mělo původně vypršet ve středu, ale radikálové je o 48 hodin prodloužili.

Polsko rámo tvrdilo, že zatím nemá důkaz, že je Stanczak opravdu mrtev, ale informovalo už jeho rodinu. „Mohu potvrdit, že jsme dostali zprávu, že ho Tálibán popravil, ale nemáme o tom žádný důkaz,“ řekl Piotr Adamkiewicz z polské ambasády v Islámábádu. Poté ale dostal premiér Tusk informaci od tajných služeb, že je mrtev. O tom, že byl Polák zabit, ví už také pákistánská bezpečnost, ale ani ona neviděla tělo.

Stanczaka do Pákistánu vyslala krakovská ropná společnost. 28. září padl asi 110 kilometrů západně od Islámábádu do rukou islámských radikálů, kteří působí na nedalekém kmenovém území. Při přepadu byli zabiti tři Pákistánci z jeho doprovodu. 

Loni v říjnu byl zveřejněn videozáznam, na němž zajatý Stanczak žádal pákistánskou vládu, aby splnila požadavek Tálibánu a propustila z vězení jeho členy. Tálibán tehdy žádal svobodu pro 136 svých lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám