Hlavní obsah

Obchodní kapitáni se učí v USA bojovat s piráty bez ostré munice

Američtí obchodní kapitáni se učí nové triky - náhlé úhybné manévry, organizovat posádku do čet, které nepřítele ostřikují z vysokotlakých hadic vodou nebo ho oslňují světlem z velkých reflektorů. To jsou podle agentury AP jediné přípustné prostředky obchodních lodí v mezinárodních vodách. A piráti stále útočí.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Pirátské útoky ve vodách u Somálských břehů a v Jihovýchodní Asii pokračují i přes snahy zainteresovaných zemí, které posilují v kritických oblastech kolem námořních tras přítomnost vojáků. Oceán je velký a obří obchodní lodě pomalé a neohrabané. A především nesmějí mít na svých palubách žádné zbraně.

Piráti si naopak s mezinárodním právem hlavy nelámou a útočí na rychlých člunech vyzbrojeni automatickými zbraněmi včetně granátometů. Podle oficiálních statistik se počet pirátských útoků loni zvýšil o 11 procent oproti roku předchozímu. Uneseno bylo celkem 49 lodí a v zajetí bylo drženo 889 námořníků. Piráti zabili devět lidí a dalších 21 osob se pohřešuje a nejspíš se staly obětmi útoků.

Praktické dovednosti i teorie

Anti-pirátský výcvik není novinka, ale vzhledem k prudkému nárůstu únosů lodí v loňském roce narostl rapidně i počet zájemců o tyto zkušenosti. Nejde však jen o technické dovednosti. Kurs podle šéfa katedry nákladní přepravy na kalifornské Námořní akademii Ralpha Pundta zahrnuje i teoretický výcvik, kde se učí více o nejhorších oblastech z hlediska pirátství a o možnostech, jak jimi proplouvat.

:.Ralph Pundt učí protipirátskou taktiku.foto: ČTK/AP

 "Když už nic jiného, tak se alespoň dozví, že to není žádná legrace, nějaké báchorky o chlapících s klapkou přes oko," zdůraznila profesorka Donna Nincic.

Emily Rizzoová, jedna ze studentek akademie, potvrdila, že to není s piráty jednoduché. Dvaadvacetiletá námořnice slouží na 230metrové nákladní lodi jako protipirátská hlídka. Musí umět včas rozpoznat hrozící zahákování a přepad lodi, aby zalarmovala posádku. 

Piráti jsou profesionální lupiči

"Piráti se umějí dostat na palubu i velkých lodí a vědí, co dělají. Není to jako dřív," řekla Rizzoová. Ať je to již u Afrického rohu, nebo v oblasti Malackého průlivu, či na pobřeží Jižní Ameriky nebo v Karibiku, piráti mají obdobnou taktiku. Připlouvají na rychlých člunech v komandech o patnácti mužích, kteří se snaží pomocí háků a lan vyšplhat na palubu.

I největší lodi mají většinou jen přibližně dvacetičlennou posádku. Piráti však mají převahu zbraní. V minulosti bývaly lodě dobře vyzbrojené a evropské obchodní společnosti budovaly často rozsáhlé državy, které kontrolovaly i s použitím vojenské síly. Nyní však ozbrojeny být nesmí.

Školitelé však zdůrazňují, že ozbrojení posádek by nic nevyřešilo. Navíc lodní posádky jsou často pestrou směsicí národností a kultur a kapitáni by se v případě ozbrojení posádek více obávali vzpour.

Podle Ninciceové je nejlepší zbraní bdělost. "Jestliže ukážete, že jste v pohotovosti, že víte, co vám hrozí, piráti si toho všimnou a mohou si spočítat, že ovládnutí lodi bude těžší," vysvětlila profesorka.

Reklama

Související články

Somálští piráti propustili íránskou loď

Somálští piráti v pátek veřer propustili íránskou nákladní loď Delight. Loď, která přepravovala 36 tisíc tun obilí, zadržovali od listopadu. O propuštění...

Výběr článků

Načítám