Hlavní obsah

V Číně soudí 99letého muže za miliónový podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Devětadevadesátiletý stařík stanul v úterý v Pekingu před soudem s obviněním, že podvedl jistého Američana čínského původu a s pomocí dvou podstatně mladších kompliců na něm vylákal 750 000 jüanů (2,4 miliónu korun). Podle listu People's Daily jde o nejstaršího občana souzeného trestním soudem v čínské metropoli.

Foto: Karel Felt, Právo

Zlatý lev v Zakázaném městě

Článek

Čou Č'-chping, narozený v roce 1910, Američanovi tvrdil, že býval vysokým představitelem čínské Národní strany (Kuomintangu), že má kontakty s vládními činiteli a že pracuje na uvolňování peněz z národních fondů, zmrazených během čínské občanské války mezi komunisty a Čankajškovou národní vládou ve 40. letech.

Podle trojice spiklenců peníze z "národních fondů" činitelé Kuomintangu uložili v amerických bankách. Čou po Američanovi žádal pro svou práci finanční pomoc, za což měl dotyčný po rozmrazení fondů dostat odměnu 20 milionů jüanů (64 milionů korun).

Než si čtyřiasedmdesátiletý Američan, který má mimo jiné dva doktoráty - z fyziky a z chemie - uvědomil, že padl do léčky, vyplatil mezi dubnem 2007 a červnem 2008 trojici šejdířů 749 000 jüanů.

Čou, který je silně nedoslýchavý, před soudem všechna obvinění popřel. V případě, že by byl shledán vinným, hrozí mu nejméně deset let vězení, případně i doživotí. Soudní proces bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám