Hlavní obsah

VIDEO: Muslimského klerika odsoudili v Austrálii na 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE
Aktualizováno

K 15 letům vězení v úterý odsoudili v Austrálii muslimského duchovního Abdula Necera Benbriku. Jako šéf teroristické buňky plánoval pumové útoky na sportoviště ve druhém největším australském městě Melbourne. Chtěl také zabít premiéra Johna Howarda. Usiloval o stažení australských vojáků z Iráku a Afghánistánu.

Foto: Brandon Malone , Reuters

Anton převáží v Austrálii muže odsouzené za terorismus.

Článek

Společně s osmačtyřicetiletým duchovním Abdulem Nacerem Benbrikou, který do Austrálie emigroval z Alžírska v roce 1989, poslal nejvyšší soud státu Viktorie do vězení na čtyři až 7,5 roku dalších šest muslimů, kteří byli v souvislosti s údajně největším teroristickým spiknutím v zemi usvědčeni v září 2008. Pět dalších podezřelých bylo zproštěno viny.

Benbrikovi hrozil až padesátiletý trest vězení, nakonec byl odsouzen k 15 letům za vedení teroristické organizace, k sedmi letům vězení za členství v teroristické organizaci a k pěti letům za vlastnictví CD spojeného s plánováním teroristického činu. Tyto tresty si má odpykat souběžně, přičemž se nesmí dostat na svobodu dříve než za 12 let.

Plánoval útoky na závod F1 i fotbalové finále

Benbrika chtěl spáchat atentáty na závod Formule 1 v Melbourne a tamní fotbalové finále, jež pravidelně navštěvuje na 100 000 diváků. Mezi dalšími vytipovanými cíli bylo i nádraží.

Klerik uvedl, že když je cílem donutit Austrálii stáhnout vojáky z Afghánistánu a Iráku, tak se smí zabíjet i ženy, děti a starci. Soudce nejvyššího soudu Bernard Bongiorno zdůvodnil své rozhodnutí tím, že „organizace povzbuzovala své členy, aby se zapojili do násilného džihádu a spáchali teroristický čin".

Soud při vynesení rozsudku vzal v úvahu, že Benbrika žádného člověka o život nepřipravil, ale že vybízel k zabití nejméně 1000 lidí a dál podporuje násilnou formu džihádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám