Hlavní obsah

VIDEO: Ozbrojenci vyhodili do povětří most v Pákistánu

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Dodávky pro vojáky NATO bojující v Afghánistánu jsou od úterý opět přerušeny. Muslimští radikálové vyhodili do povětří most v Chajbarském průsmyku na severozápadě Pákistánu, přes nějž se do Afghánistánu dopravuje většina dodávek koaličních sil.

Foto: Mustansar Baloch , Reuters

Útoky radikálů na severozápadě Pákistánu při afghánských hranicích jsou časté.

Článek

Ocelový most dlouhý 30 metrů byl vyhozen do povětří v šest hodin ráno místního času (2:00 SEČ). Zásobovací trasa byla okamžitě uzavřena a do místa míří tým, který most opraví, uvedl místní představitel Tarík Hajat.

Zásobovací trasa vedoucí přes Chajbarský průsmyk se v posledních měsících stala častým terčem útoků. Už několikrát musela být uzavřena. Dosud byly důvodem útoky na samotné konvoje.

Spojené státy se proto snaží najít jiné zásobovací trasy. Zvažuje se i možnost zásobování přes Rusko a středoasijské postsovětské republiky, jako je Uzbekistán a Tádžikistán. Moskva to nabízí, otázkou je, jaké by požadovala ústupky.

Dosud tři čtvrtiny dodávek pro zahraniční síly do Afghánistánu míří přes Pákistán. Vykládají se v přístavu v Karáčí a dopravují se přes Chajbarský průsmyk. Pákistán sice s konvoji vysílá doprovod a zakročil proti radikálům v oblasti, jimž se navíc musí platit tučné výpalné, z kterého část dostává Tálibán, nicméně útoky na kolony se zásobami pokračují.

Pákistánská armáda bojuje o údolí Svát

Pákistánská armáda v pondělí zabila 35 islámských povstalců v údolí Svát. Ke zneškodnění rebelů použila helikoptéry a dělostřelectvo. Informaci o počtu obětí však nelze potvrdit z nezávislých zdrojů. Podle místních obyvatel si boje od víkendu vyžádaly už 40 mrtvých civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám