Hlavní obsah

Zimbabwe škrtne na bankovkách dvanáct nul

Novinky, Tomáš Reiner
HARARE

Kdo čekal, že se na příštích zimbabwských bankovkách objeví ležatá osmička, zmýlil se. Poté, co vláda před dvěma týdny představila bankovku v hodnotě 100 biliónů dolarů, ohlásila v pondělí centrální banka, že škrtá dvanáct nul.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský ministr financí Patrick Chinamasa

Článek

Země je v krizi, pro kterou místní úřady používají eufemismus "výzva". Stát trápí hyperinflace, rekordní nezaměstnanost a cholera, kterou se podle vyjádření Světové zdravotnické organizace z minulého týdne nakazilo už přes 60 000 lidí.

Monetární politika vlády připomíná hru v kostky - před chvílí trojka, teď pětka. Minulý týden Harare ve snaze tlumit dopady krize povolilo také transakce v cizích měnách. Vláda tím ale jen potvrdila stav, který už v praxi fungoval dlouho.

Z nedávno vydané biliónové bankovky je tedy jeden dolar, za který se v Zimbabwe nedostane ani chléb. Kurz zimbabwského dolaru vůči americkému je 300 000 000 000 000 ZWD/USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimbabwe opouští vlastní měnu

Politická nestabilita, cholera a astronomická inflace udržuje dál Zimbabwe v pozornosti světových médií. Ministr financí Patrick Chinamasa ve čtvrtek řekl, že...

Choleru má už 60 000 Zimbabwanů

Počet nakažených lidí cholerou v Zimbabwe prudce roste. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že jich je už přes 60 000. Organizace to označilo za...

Výběr článků

Načítám