Hlavní obsah

Stoletá vedra sužují Australany, naměřili až 47 stupňů Celsia

– MELBOURNE
Novinky, rei

Austrálii sužují největší vedra za posledních sto let. Teploty překonávají 45 stupňů Celsia a místy i 47 stupňů. V Melbourne museli přerušit ženské čtvrtfinále tenisového turnaje Australian Open a zavřít střechu nad hlavním stadiónem. Vedro je všudypřítomné a ve městě zahubilo již dva lidi - 75letého a 24letého muže.

Foto: Profimedia.cz

Úřady se obávají lesních požárů.

Článek

Předpovědi počasí přitom naznačují, že může být hůř. Ochlazení se očekává nejdříve v neděli.

Rekordy padají na mnoha místech, hlavně ve státech Victoria a Jižní Austrálie a Nový Jižní Wales. V Adelaide ve středu naměřili 45,6 stupně Celsia, nejvíce za posledních sedmdesát let. Nejtepleji bylo zatím v městečku Keith v Novém Jižním Walesu, a to 47,2 stupně.

Vlna veder ve Victorii je největší od roku 1908 a znamená velké obavy z lesních požárů. Na jihu Austrálie proto platí striktní zákaz zakládat oheň. V prostředcích hromadné dopravy jsou zdarma k dispozici lahve s vodou. Teplo ohýbá koleje.

Část Victorie má také problémy s výpadky elektrického proudu způsobené milióny puštěných klimatizací. Bez proudu je přes 10 000 domácností.

V Melbourne čtvrtfinálové klání mezi Serenou Williamsovou a Světlanou Kuzněcovou pokračovalo až po 45minutové přestávce. Novak Djokovic, který titul obhajoval, však zápas proti Andymu Roddickovi nedohrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám