Hlavní obsah

VIDEO: Masivní protesty na Madagaskaru zanechaly desítky mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANTANANARIVO

Do ulic v centru madagaskarského hlavního města Antananarivo vyšlo ve středu na protest proti vládě nejméně 40 000 lidí. Pokračovaly tak demonstrace, při kterých od pondělí podle některých zdrojů přišlo o život téměř 40 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Protesty na Madagaskaru si vyžádaly desítky lidí.

Článek

Demonstraci svolal vůdce opozice a starosta hlavního města Andry Rajoelina. Čtyřiatřicetiletý politik obviňuje prezidenta Marca Ravalomananu z toho, že čtvrtý největší ostrov světa přeměnil v diktaturu. Devětapadesátiletý prezident naopak obvinil svého rivala ze snahy svrhnout vládu.

Demonstrace se na Madagaskaru konaly již v pondělí a podle posledních informací agentury Reuters při nich zahynulo 39 lidí. Nejvíce obětí, 37, si vyžádal požár v jednom z obchodů, který byl během protestů vyrabován.

:. Protesty na Madagaskaru si vyžádaly desítky lidí.foto: Profimedia

 "Je těžké určit přesná čísla, protože těla jsou velmi poškozená a jejich části jsou roztroušeny všude okolo," uvedl v telefonickém rozhovoru hasič, který velel zásahu.

Jak Rajoelina, tak Ravalomanana vyzvali občany ke klidu, ale rozhovory, které by měly přinést řešení krize, ještě nezahájili.

Protesty začaly v pondělí, kdy v ulicích hlavního města protestovaly desítky tisíc lidí, kteří se dožadovali nové vlády a demonstrovali proti přerušení vysílání opoziční rozhlasové stanice. Rabování začalo poté, co demonstranti zapálili budovy státní televize a soukromé televizní stanice, která má vazby na prezidenta.

Plundrování nejdříve zasáhlo hlavně obchody v Antananarivu patřící pod firemní impérium prezidenta Ravalomanany, pak se ale rozšířily i do dalších měst. V úterý byl vyhlášen zákaz vycházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám