Hlavní obsah

VIDEO: Australští policisté nutili opilého domorodce tančit a zpívat

– DARWIN

Policejní sbor v australském městě Katherine přivedl do průšvihu dva roky starý incident, který se natočený objevil na internetu. Policisté na záznamu nutí opilého domorodce tančit a zpívat.

Článek

Muž zákona, který incident natáčel a pronášel přitom obscénní poznámky, byl v úterý úředně pokárán.

Na videu je opilý domorodec ležící na zemi. Policisté ho nejprve vyzvou, aby zpíval „Rivers of Babylon“ od formace Boney M, pak ho postaví na nohy a nařídí mu zazpívat „Happy Birthday“. Policie incident odsoudila jako ponižující.

Video se na internetu objevilo v listopadu. Policisté se ho od té doby pokoušeli stáhnout, ale neúspěšně. Na klip upozornila veřejnost.

Téměř půl miliónu domorodců tvoří asi dvě procenta australské populace. Je mezi nimi vyšší nezaměstnanost a problémy s alkoholem jsou časté. Průměrná délka života je o sedmnáct let kratší než u ostatních Australanů.

Původní obyvatelé Austrálie

Moderní Austrálii založili před více než 200 lety přistěhovalci z Evropy. Domorodci kontinent ale obývají desítky tisíc let. Před příchodem Evropanů jich bylo několik set tisíc, od té doby jejich počet klesá. V jednu dobu se jejich počet snížil až na 60 000.

 Po druhé světové válce mířili do Austrálie v hojných počtech také lidé z asijského kontinentu. Potomci Evropanů a Asiatů dnes tvoří 99 procent populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám